Gå direkt till innehåll
Flyktingsituationen i norra Irak förvärras

Pressmeddelande -

Flyktingsituationen i norra Irak förvärras

Flyktingsituationen i norra Irak är en av de decenniets snabbast uppkomna flyktingkatastrofer. Tiotusentals människor flyr nu undan striderna vid Karakosh, den inofficiella huvudstaden för Iraks kristna. Den senaste veckan har 200 000 människor flytt från Sinjar efter att en massaker på omkring 500 människor ägt rum. Överlastade bilar har de senaste dagarna strömmat in i den kurdiska huvudstaden Erbil på flykt undan striderna i Mosul. Sedan striderna inleddes för omkring två månader sedan har omkring 1 200 000 människor drivits på flykt.

-  Under alla mina år har jag aldrig bevittnat en sådan snabb folkomflyttning, vi och andra hjälporganisationer står inför ofantliga utmaningar att kunna förmedla stöd till alla som är drabbade, säger Tina Yu, Rädda Barnens landchef i Irak.

Människor har ofta tvingats lämna sina hem mitt i natten och bara fått med sig kläderna på kroppen. De saknar i princip alla nödvändigheter för att kunna klara sig och har inga möjligheter att köpa mat och mediciner. Rädda Barnen har under den gångna veckan distribuerat hygienartiklar, vattendunkar, tält och nödproviant i de värst drabbade områdena. Sammanlagt har organisationen förmedlat stöd till omkring 100 000 människor sedan striderna inleddes i början på juni.

De intensiva striderna runt staden Sinjar har fått omkring 300 000 människor, främst från minoriteten yazidier, att fly. Många av dem har tagit sin tillflykt till de omgivande bergen.

-  Vi behöver få fritt tillträde till de här platserna för att kunna leverera mat och andra förnödenheter. Når vi inte fram riskerar tusentals människor att dö, säger Tina Yu.

Rädda Barnen har varit verksamma i Irak i 23 år och arbetar från fältkontor i Erbil, Dohuk, Sulaymaniyya och Basra. Organisationen arbetar med att ge stöd till barn och familjer såväl i det kurdiska självstyret i landets norra del som i andra delar av Irak.

För mer information och intervjuer kontakta pressansvarig Anders Maxson, 08-698 90 98, anders.maxson@rb.se.


Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.