Gå direkt till innehåll
Ett år efter de första protesterna i Gaza: 49 barn har dödats och över 6000 skadats

Pressmeddelande -

Ett år efter de första protesterna i Gaza: 49 barn har dödats och över 6000 skadats

Rädda Barnen har tillsammans med sina partnerorganisationer, pratat med fler än tusen barn som drabbats av våldsamheter i samband med de regelbundna protesterna i Gaza. Många av dem kämpar med svåra skador för livet.

Enligt WHO, har minst 49 barn dödats sedan protesterna inleddes för ett år sedan (1), och enligt FN har hittills över 6000 barn blivit skadade i samband med protesterna. Det rör sig om skador som orsakats av skarp ammunition, kulor med ett gummihölje och tårgas. (2) Enligt WHO har 2 980 barn skadats så svårt att de behövt akut sjukvård. (3)

Många av dem som överlevt lider av svåra skador för livet eftersom de inte kunnat få tillgång till rätt vård. Behoven av specialistvård har nått gränsen för vad Gazas sjukvårdsystem klarar av, och efter många år av blockad står sjukvården på randen till kollaps. Enligt WHO har 80 % av barnen som skadats vid protesterna blivit nekade, eller fått försenade tillstånd till att lämna Gaza för att söka akutsjukvård i Israel. (4)

Tusentals barn har fått mycket allvarliga skador, som t ex förlorad syn, huvudskador och amputerade ben. Enligt WHO har 21 barn fått sina kroppsdelar amputerade till följd av skador som de fått vid proteserna (5).

Faris*, 16 år, blev skjuten i benet med skarp ammunition när han närvarade vid protesterna i oktober förra året. Läkarna i Gaza gav omgående en rekommendation om akutsjukvård i Israel och han, som en av få, blev beviljad tillstånd att resa. Men resetillståndet blev fem dagar försenat, så när han väl kom till sjukhuset i Jerusalem var det försent att rädda hans ben. Läkarna tvingades amputera hans ben ovanför knät. Faris* berättade för Rädda Barnen om dagen han blev skjuten:

”Jag hade inga vapen eller någonting, jag bara stod där som alla andra. När jag blev skadad började jag skrika: ’hjälp mig, hjälp mig’. Några män kom och hjälpte mig, och sen på sjukhuset var smärtan outhärdlig. Jag tittade på mitt ben, det var iskallt.”

Sedan den 30 mars 2018 till 31 januari 2019 har våldsamheter vid protesterna vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel, skadat mer än 20 000 vuxna. (6) Fyra israelska soldater har skadats och en har dödats i samband med proteserna. (7)

Rädda Barnens humanitära koordinator, SamanSaidi, som nyligen kommit tillbaka till Sverige från tjänstgöring i Gaza säger:

”Vårt team i Gaza berättar om oerhörda spänningar och är väldigt bekymrade över att protesterna som vi väntar se på lördag kan bli de värsta hittills. Att döda eller skada barn är aldrig acceptabelt och som i alla konflikter måste förövare ställas till svars när det sker. Rädda Barnen uppmanar alla demonstranter till fredliga protester. Vi uppmanar båda sidor att arbeta för en fredlig lösning på konflikten för att få ett slut på blockaden, och upprätta värdighet och trygghet för både palestinier och israeler.”

Utöver fysiska skador har barnens mentala hälsa aldrig varit sämre i Gaza. En undersökning som Rädda Barnens genomförde innan protesterna började visar att många barn lider av psykisk ohälsa. Barnen har levt i en humanitär i kris i många år som befäst en känsla av hopplöshet, ångest och depression. Rädda Barnen intervjuade Faris* tre månader efter att han fick sitt ben amputerat. Han berättade:

”När jag går ut och ser alla andra barn som spelar fotboll och springer blir jag ledsen. Jag klara inte av det. Sen den dagen de amputerade mitt ben går jag inte ut längre. Jag stannar inomhus, hemma.”

Ali*, 16 år, blev svårt skadad av splitter i sitt ben när han närvarade vid proteserna i juni 2018. Fyra månader senare blev hans yngre bror Yousef*, 14 år, skjuten i bröstet med skarp ammunition vid proteserna och dog. Alis* familj säger att de inte kan försonas med tanken på att den yngre brodern föralltid är borta. Ali* berättar för Rädda Barnen:

”Huset känns tomt. Min bror brukade bringa liv och lycka till vårt hem. Jag kunde inte tro att det var sant. Min pappa åkte iväg för att träffa honom. Först sa de att han blivit skjuten och att han förts till Shifaa-sjukhuset, och sen sa de att han var död. Vi blev alla chockade. Jag vill inte vara hemma eftersom det är fullt av minnen av honom här”.

Rädda Barnens internationella chef, Lena Ingelstam säger:

”För ett år sedan uppmanade vi Israels regering att sluta använda prickskyttar och skarp ammunition mot barn i Gaza. Det är upprörande att inget har hänt, och att vi varje vecka ser fler barn som dödas eller skadas. Barn ser sina vänner och föräldrar bli skjutna och skadade utan att de får adekvat stöd till att varken läka fysiskt eller psykiskt. Vi är djupt oroade över de psykologiska effekterna på barnen i Gaza som under så lång tid fått bevittna och genomleva sådant våld.”

  • Rädda Barnen uppmanar Israel att sluta använda övervåld och skarp ammunition mot barn. Barn får aldrig vara måltavlor i konflikter.
  • Rädda Barnen uppmanar demonstranterna till fredliga protester.
  • Med anledning av årsdagen av protesterna i Gaza på lördag, som med stor sannolikhet kommer innebära ökade våldsamheter, uppmanar vi båda sidor till att arbete för en fredlig lösning av den pågående konflikten. Barnens rätt till att få vara trygga och leva ett värdigt liv måste komma först.


Bakgrundsinformation:

Rädda Barnen är en av de största hjälporganisationerna som arbetar med humanitära insatser och långsiktigt utvecklingsarbete i Gaza. Vi har varit plats för barnen och deras familjer i över 30 år och driver programverksamhet inom områden som utbildning, skydd och trygghet, vatten och sanitet, möjligheter till egenförsörjning och psykisk hälsa.

*Barnen som citeras i texten har alla på olika sätt fått stöd genom Rädda Barnens partnerorganisationer.

Källor: 

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Relaterat innehåll

Ruba, 10 år, från Gaza står utanför det skjul som hon och hennes familj var tvungna att flytta till efter att deras hus blev bombat.

Våldet ökar efter den amerikanska administrationens fredsplan-Rädda Barnen uppmanar till säkerhet för alla barn i regionen

​Rädda Barnen ser med stigande oro på det upptrappade våldet de senaste dagarna i Palestina. Sedan Donald Trumps fredsplan tillkännagavs, har protester och sammandrabbningar brutit ut i både Gaza och på Västbanken. Många personer har skadats, främst från inandning av tårgas. Rädslan för våld har lett till att många barn inte vågat gå till skolan under de senaste dagarna.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.