Gå direkt till innehåll
En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik

Pressmeddelande -

En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik

En majoritet av svenskarna är fortfarande för att barn och föräldrar som splittrats på flykt ska kunna återförenas i Sverige, att svårt sjuka barn och vuxna ska ha möjlighet att stanna och att barn som vistats länge i Sverige och lärt sig språket ska kunna stanna här. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.

Opinionsundersökningen som följer upp en likadan undersökning från februari 2020 visar att stödet för en medmänsklig migrationspolitik ligger stabilt i samtliga tre ställda frågor. Det gäller oavsett kön, ålder, utbildningsnivå och för boende både i stad och landsbygd. Sedan den första undersökningen gjordes har de förhandlingar som pågått i den migrationspolitiska kommittén blivit offentliga vilket resulterat i en livlig och polariserad debatt om migrationsfrågorna i media. Samtidigt har Sverige och världen drabbats Covid-19 pandemin vilket påverkat de flesta människors vardag, välmående och även mångas ekonomiska trygghet.

Undersökningens resultat (siffror i parentes är från februari)

  • 74 procent (73) instämmer (helt eller delvis) i att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige. 14 procent (13) tar avstånd från det (helt eller delvis).
  • 58 procent (62) instämmer (helt eller delvis) i att personer med humanitära skäl, till exempel svårt sjuka barn eller vuxna, ska ha möjlighet att stanna i Sverige. 20 procent (19) tar avstånd från det (helt eller delvis).
  • 62 procent (59) instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. 24 procent (23) tar avstånd från det (helt eller delvis).

- Nästa sommar ska en ny migrationslagstiftning vara på plats. Vi hoppas att beslutsfattarna tar till sig resultaten i våra undersökningar och inte fattar beslut som går emot barns rättigheter och splittrar familjer eller utvisar svårt sjuka barn, säger Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen.

-Vi ser att trots rådande pandemi och en stundtals hätsk debatt om migrationsfrågorna under sommaren så är fortfarande en majoritet av svenskarna för en humanitär linje i tre av de mest centrala frågorna som diskuterats i den migrationspolitiska kommittén, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.

-Det finns en bild idag att svenskarna generellt har blivit mer skeptiska till flyktinginvandring. Vi som gjort den här undersökningen ser varje dag att det också finns en annan bild. Tusentals anställda och frivilliga från våra organisationer jobbar för att hjälpa samhällets mest utsatta och de som tvingats fly och därför kommit till Sverige, Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska Kyrkan.

Undersökningen är gjord under perioden 14-19 augusti 2020.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.