Gå direkt till innehåll
Bild: Luisa*, 12 år från Venezuela. Fotograf: Mats Lignell
Bild: Luisa*, 12 år från Venezuela. Fotograf: Mats Lignell

Pressmeddelande -

Antalet flickor på flykt rekordhögt – Pippi Långstrump stöttar en bortglömd men modig grupp

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut. Med anledning av jubileet lanserar Astrid Lindgren AB och Rädda Barnen den globala kampanjen Pippi of Today, ett samarbete för att med gemensamma resurser skapa uppmärksamhet och samla in pengar till Rädda Barnens arbete för flickor på flykt.

Många företag världen över sluter upp i den internationella kampanjen Pippi of Today som äger rum i Norden, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Nederländerna och Schweiz bland annat. I kampanjen deltar många företag från Sverige och resten av världen som alla har valt att engagera sig för att samla in pengar. Alla pengar som samlas in under Pippi of Today-kampanjen går oavkortat till Rädda Barnens arbete för flickor på flykt. 

– I en värld med allt starkare strömningar av nationalism och främlingsfientlighet vill vi lyfta vårt gemensamma ansvar för alla barn och visa på deras styrka och potential. Vi vill använda Pippi för att ge stöd till de flickor som behöver det allra mest. Göra deras röster hörda, stötta dem genom Rädda Barnens verksamhet och med Pippi som förebild ge dem styrka och hopp, säger Olle Nyman på Astrid Lindgren AB.

För 75 år sedan kom böckernas Pippi Långstrump, världens starkaste flicka, ensam till en helt ny stad. Idag tvingas miljoner flickor att lämna sina hem och flytta, inte bara till nya städer, utan också till nya länder. För att tackla utmaningar och finna vägen mot en ljusare framtid krävs styrka, mod och hopp. Med kampanjen Pippi of Today vill Astrid Lindgren AB stötta Rädda barnens arbete för att ge dessa flickor möjlighet till en framtid.


​Fler människor tvingas på flykt än på mycket länge
Inte sedan andra världskriget har fler människor tvingats på flykt, och en särskilt utsatt och bortglömd grupp bland dessa är kvinnor och flickor. Flickor på flykt löper större risk för olika former av våld och exploatering, som till exempel sexuellt våld men också utebliven skolgång och barnäktenskap.

Som en del i kampanjen har Rädda Barnen intervjuat 13 flickor som alla befinner sig på flykt. De berättar med egna ord om vad de har gått igenom och hur deras liv just nu ser ut. En av flickorna är 12 år gamla Luisa*, en av miljoner människor som har kommit från Venezuela till Colombia på grund av brist på mat, ekonomiska svårigheter och ökat våld i hemlandet.

”Jag var ledsen att behöva lämna Venezuela, för jag visste att jag skulle sakna min släkt mycket. Men jag var också glad, för jag skulle få träffa mamma igen. Vi gav varandra en stor stor stor kram när jag såg henne igen”, säger Luisa.

– Barns rättigheter vet inga gränser, barn har samma rättigheter oavsett var de befinner sig. Vi är oerhört glada att Astrid Lindgren AB vill vara med och uppmärksamma den här viktiga frågan. Under 2019 intervjuade vi flickor från många olika länder för att bättre förstå vad de får utstå och hur vi bäst når dem med rätt insatser. Men det finns fortfarande för lite statistik och kunskap om flickors specifika situation. Med pengarna som samlas in kommer vi att kunna fylla dessa kunskapsluckor och utöka vårt arbete för flickor på flykt, säger Helena Thybell, Generalsekreterare Rädda Barnen.

Läs mer om Pippi of Today: www.pippioftoday.com

*Luisa heter egentligen något annat.


​För mer information, kontakta gärna:

Cilla Nergårdh, Head of Communications Astrid Lindgren AB, cilla.nergardh@astridlindgren.se+46 (0) 70 938 46 52

Anne Thorngren, Presschef, Rädda Barnen, anne.thorngren@rb.se, +46 (0) 72-357 67 56


​Flickor på flykt
Fler än 70 miljoner människor var på flykt under 2018, en ökning med 2,3 miljoner jämfört med året innan. Över hälften, 53 procent, var barn under 18 år. 138 600 barn uppskattas vara helt ensamma och separerade från sina föräldrar. Flickor är särskilt utsatta, utan tillgång till säkra platser, migrationsvägar och stöd.

Källor: UNHCR och Rädda Barnen

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.