Nyhet -
Utredningen om överskuldsättning
Rädda Barnens yttrande över utredningen om överskuldsättning (SOU 2013:78)
En uppväxt med svag ekonomi har konsekvenser för barn på en rad områden. Till exempel innebär en uppväxt med knapp ekonomi ofta en mindre aktiv fritid och en risk för att tvingas avstå från skolaktiviteter som kostar extra, utsättas för mobbning och hamna i ett svårbrutet socialt utanförskap. Barn i ekonomisk utsatthet löper även större risk att inte klara skolan med godkända betyg och har därför även sämre möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden som vuxna. De upplever ofta själva att de tar ett stort eget ansvar för både familjens ekonomi och föräldrarnas välmående. Många känner sig utanför och annorlunda och oroas över familjens situation.
Det är därför av största vikt att samhällets stödsystem för föräldrar i ekonomiskt utsatta situationer, där överskuldsättning är ett exempel, omfattar ett starkt barnperspektiv i alla delar.
Rädda Barnen uppskattar att utredningen givits ett särskilt uppdrag att se till situationen för barn och unga och hoppas att det kommer att leda till ytterligare studier och ökad tillgång på statistik om barn i ekonomisk utsatthet i allmänhet och barn till överskuldsatta i synnerhet. Rädda Barnen föreslår att SCB eller Kronofogdemyndigheten ges i uppdrag att årligen sammanställa statistik som redovisar omfattningen av personer med löneutmätning, med en möjlighet att även se andel barnfamiljer inom gruppen. De statistiska uppgifter som tagits fram av utredningen behöver regelbundet uppdateras av SCB eller annan myndighet.
Rädda Barnen föreslår att förebyggande insatser särskilt riktas mot riskgrupper som ensamstående föräldrar, nyanlända och personer som saknar arbetsinkomst på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Vi föreslår att barnfamiljer ska prioriteras i budget- och skuldrådgivning och andra processer som kan minska den tid barn behöver leva under mycket ansträngda ekonomiska villkor. Rädda Barnen vill se ett tydligare ansvarstagande och en bättre samverkan i kommunerna och med bostadsbolag för att förebygga hyresskulder och vräkning av barnfamiljer. Rädda Barnen ställer sig bakom Barnombudsmannens och Kronofogdemyndighetens krav på en ändring av Socialtjänstlagen för att tydliggöra skyldigheten att arbeta förebyggande mot vräkning.
Rädda Barnen vill framhålla vikten av ett flexibelt system där socialtjänsten använder sig av möjligheten att ta över föräldrars försörjningsansvar i fall där ungdomar annars inte har möjlighet att avsluta sina gymnasiestudier, en avgörande faktor för att de ska kunna bryta sin ekonomiska utsatthet och själva kunna försörja sig i vuxen ålder.
Rädda Barnen anser att det är oacceptabelt att förbehållsbeloppet vid löneutmätning innebär en lägre levnadsstandard än försörjningsstödet. Förbehållsbeloppet behöver höjas så det överstiger försörjningsstödet, samt att särskilda åtgärder bör övervägas för barnfamiljer, t ex högre förbehållsbelopp för vissa kostnader som är särskilt avgörande för barns möjligheter till utveckling och socialt deltagande, t.ex. fritidsaktiviteter, dator och internet. En annan möjlighet är att, i likhet med vad som föreslagits i SOU 2013:72, införa betalningsfria månader förslagsvis runt jul och sommar.
I övrigt tillstyrker Rädda Barnen utredningens förslag under de rubriker som redovisas nedan.
Läs hela remissvaret.