Nyhet -
Unga som varken arbetar eller studerar
Rädda Barnen ser positivt på att situationen och åtgärder för unga som varken arbetar eller studerar utreds. Vi ställer oss bakom att ”Det behövs ett starkt och stabilt stöd för att underlätta för dessa unga på deras väg tillbaka till utbildning eller för att kunna ta steget in på arbetsmarknaden.” Vi är också positiva till att direktivet till, och själva utredningen, tar sin utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter. SOU 2013:74
Vi anser att utredningens samtliga förslag till åtgärder i någon mån kan leda till förbättringar för målgruppen (unga som varken arbetar eller studerar).
Genomgående saknar vi dock målgruppens perspektiv vilket gör att de föreslagna åtgärderna inte är tillräckliga för att i grunden förändra deras livsvillkor. Rädda Barnens erfarenheter av att arbeta tillsammans med barn och unga visar att utredningens problembeskrivning om målgruppens uppväxtvillkor inte ger en tillräcklig bild. Även om inte alla unga som varken arbetar eller studerar har samma situation är vår erfarenhet att de med mest behov av stöd kommer från en liknande bakgrund, ofta med en multipel problematik där de socioekonomiska förutsättningarna har direkt negativ effekt på hur väl man lyckas etablera sig i utbildning eller arbete. Vi tror att det är viktigt att benämna och utgå från dessa villkor/omständigheter för att kunna utveckla rätt stödinsatser, något som vi anser att utredningen saknar.
Rädda Barnen tror också att samhället behöver samverka sina insatser för att med framgång nå målgruppen och på lång sikt förändra deras livsvillkor. I utredningen saknar vi en beskrivning av en sådan samverkan (utöver myndigheters samverkan) och i det sammanhanget även civilsamhällets roll.
Se även Rädda Barnens remissvar på delbetänkandet SOU 2013:13.
Läs hela remissvaret.