Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Temporära skolor igång i Haiti

Lektionerna har börjat igen för eleverna vid Cejecodema-skolan i Martissant, ett område i utkanterna av Haitis huvudstad Port-au-Prince. Med tält och skolmaterial från Rädda Barnen har nu flera hundra barn kunnat återgå till undervisningen.
10-åriga Jimmy Rifuse återvände till skolan för första gången sedan jordbävningen.
- Jag gillar att studera och jag vill lära mig saker. Min skola raserades i skalvet. Jag vill inte gå tillbaka till den, jag är rädd att få betong i huvudet. Jag gillar det här stället eftersom det är utomhus, jag känner mig trygg här, säger han.
Eftersom jordbävningen 12 januari förstörde de flesta hem och byggnader i Martissant sätts de temporära klassrummen upp i stora tält. Sedan den tillfälliga skolan här öppnade i helgen har antalet elever ökat från 120 till 132 och skolans chef räknar med att ytterligare drygt 250 kan tillkomma.

300 klassrum
Under de kommande veckorna planerar Rädda Barnen att ställa i ordning 300 klassrum, inklusive reparationer av skolbyggnader som har klarat sig med lättare skador.
Enligt det haitiska utbildningsministeriet beräkningar har 90 procent av skolorna i jordbävningsområdet skadats eller förstörts; över 400 000 barn har förlorat sina hem; och enbart 50 procent av eleverna återvände till de skolor som klarat sig och öppnade igen 1 februari.

Struktur och trygghet
- Barnen har drabbats svårt av det de har upplevt. Hundratusentals barn har förlorat sina hem, vilket ökat deras oro och rädsla, särskilt eftersom efterskalven fortsätter och byggnader, inklusive skolor, ännu raseras, säger Annie Foster, chef för Rädda Barnens katastrofteam i Haiti.
- De provisoriska klassrummen ger barnen en möjlighet till strukturerade aktiviteter i en trygg och säker miljö. En hjälp att återgå till ett så normalt liv som möjligt.

Utbildning hjälp att överleva
I ett land där bara 51 procent av barnen gick i skola före jordbävningen, och där utbildningslängden i genomsnitt har varit fyra år, är katastrofens effekter på skolan en stor utmaning.
- Utbildning är för viktigt för att läggas på is, särskilt efter en så här stor katastrof. Utbildning är inte bara en rättighet, det är också en hjälp i arbetet med att skydda barn från sjukdomar och död eftersom de får lära sig om hygien- och hälsofrågor som har blivit aktuella efter jordbävningen. Utbildning stöder även barnens psykosociala välbefinnande, erbjuder struktur och en plats att umgås med andra på ett positivt och utvecklande sätt, säger Annie Foster.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.