Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Samla kunskapen om våld mot barn

Det är väldigt många barn som utsätts för våld i Sverige. Några exempel: under 2011 polisanmäldes drygt nittontusen fall av misshandel av barn och nära tretusen våldtäkter mot barn. Tretusen barn vårdades på sjukhus efter övergrepp.

Rädda Barnen har på många sätt uppmärksammat hur olika dessa våldsutsatta behandlas beroende på var i landet de råkar bo. Kvaliteten på polisutredning, sociala insatser, läkarundersökningar och behandlingsinsatser varierar på ett oacceptabelt sätt inom landet.

För att arbetet med våldsutsatta barn ska bli bättre måste kunskap och erfarenhet samordnas, skriver Socialstyrelsen idag i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen föreslår i rapporten - Kunskap om våld mot barn - behov av nationell samordning och att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att samordna arbetet med barn som utsätts för våld.

- I dag är kunskapen utspridd på flera händer. Tanken är att den nationella samordning som vi föreslår ska sammanställa barnahusens kunskap, aktuell forskning och erfarenheter från de yrkesgrupper som arbetar med våldsutsatta barn. Målet är att arbetet ska baseras på bättre grunder och att alla barn, oberoende av var i landet de bor, ska få det stöd de behöver, säger utredare Pär Alexandersson.

Blir det här förslaget verklighet är det ett stort steg framåt! På lokal nivå har man på många håll i Sverige redan samlat kunskap och kompetens vad gäller våldsutsatta barn på Barnahus. Där samarbetar stat, kommun och landsting och den samlade kompetensen utgör grunden för lokala resurscentrum. Men samordning på nationell nivå saknas.

I förslaget ingår bland annat kunskapsspridning via Internet, utbildningar och utbildningsmaterial, informationsmaterial för barnen själva, praktiknära forskning och nätverk med praktiker, forskare och idéburna organisationer. Man beräknar kostnaden till mellan 15 och 20 miljoner.

Uppdraget ligger i linje med de förslag Rädda Barnen tagit fram och drivit, men vi vill hellre se ett fristående kunskapscentrum med nära koppling till den praktiska verksamheten på barnahusen.

Agneta Åhlund
Chef för Rädda Barnens Sverigeprogram

Ladda hem rapporten här

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.