Nyhet -
Regeringen tar inte uppgörelsen med Mp på allvar
Kommentar till debattinlägg i SvD 25/4
Miljöpartiet tar idag upp den migrationspolitiska överenskommelsen och rätten till vård i en debattartikel i SvD. Det är bra. Vad som är mindre bra är att regeringen snarast ger intryck av att inte vilja leva upp till den. Utredningar har tillsatts men några direkta resultat har vi än så länge inte sett. Vi väntar fortfarande.
Miljöpartiet skriver att det är skamligt att inte ens alla barn i Sverige garanteras hälso- och sjukvård idag. Det är inte bara skamligt utan strider mot Barnkonventionens krav på icke-diskriminering. Barn har rättigheter och får inte behandlas olika beroende på vilken status de har. Papperslösa och gömda barn ska behandlas på samma sätt som alla andra barn i Sverige vilket inte är fallet idag när det gäller tillgång till bland annat vård.
Det är en angelägen fråga för Rädda Barnen och vi har ställt oss bakom "Rätt till vård-initiativet". Vi har redan från början ansett att det är en fråga som bör hanteras skyndsamt då många barn far illa och ännu fler riskerar att fara illa ända tills en ändring kommer till stånd. Önskan om skyndsam hantering har inte gått i uppfyllelse. För det första tog det många år innan en utredning tillsattes av regeringen. För det andra så har utredningen fastnat och inte skickats ut på remiss, vilket är nästa steg mot en ny lag. Utredningen har snart legat ett helt år och absolut ingenting har hänt. Det är ur många aspekter helt oacceptabelt. Hur man än ser på frågan och hur den ska lösas så går det inte att betrakta barn utan papper som något tillfälligt fenomen, eller låtsas att de inte finns. De papperslösa, både barn och vuxna, finns här och nu, och de blir fler.
Ur ett barnrättsperspektiv är det också angeläget att även vuxna asylsökande och papperslösa får tillgång till vård på lika villkor. När föräldrarna inte är friska tar många barn på sig ett alldeles för stort ansvar för familjen eller tar på sig att sköta om sin sjuka förälder. Barn behöver friska föräldrar för att få vara barn, behålla sin egen hälsa och kunna utvecklas.
Skolan, och den rätt till utbildning som alla barn har enligt Barnkonventionen, är lika viktig för papperslösa som för andra barn. För många papperslösa barn är skolan en fristad. Den blir en plats där de får lov att vara barn och kan släppa den många gånger annars så tuffa verklighet de lever i. Rädda Barnen ser med förtröstan fram emot det lagförslag som väntas senare i år. Förhoppningen är stor att dessa barn äntligen ska få en laglig rätt att gå i skolan.
Det som sägs om familjeåterförening och om tillämpningen av synnerligen ömmande omständigheter förtjänar att bemötas och kommenteras för sig. Låt oss här fokusera på det faktum att papperslösa barn tillåts behandlas olika jämfört med andra barn och att de ännu inte har fått sina rättigheter till vård och skolgång tillgodosedda.
Självklart är det bra att Miljöpartiet själva lyfter problemet med den migrationspolitiska överenskommelsen och att de reformer som utlovas ännu inte blivit verklighet. Men det är inte tillräckligt. Rädda Barnen uppmanar samtliga parter i överenskommelsen att ta sitt ansvar och gå till handling.
Agneta Åhlund, Sverigechef Rädda Barnen