Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rädda Barnens replik om fattiga barn

I två debattartiklar på debattsajten Newsmill påstås vi vilseleda om omfattningen av problemet med barnfattigdom och blåsa upp statistiken för att få det att se ut som ett trendbrott. Artikelförfattarnas synsätt är mycket märkligt.

Rädda Barnen har under 10 års tid arbetat för att uppmärksamma barnfattigdomen i Sverige. Vi har släppt 8 rapporter med statistik på hur många barn som lever under ett absolut fattigdomsstreck i Sverige. I vår första rapport tittade vi tillbaka på hela 90-talet och därefter har våra rapporter visat utvecklingen år för år fram till 2008. Den högsta siffran för barnfattigdom uppmättes 1997, därefter har den sakta sjunkigt fram till 2007.

Året därpå, 2008 ökade den igen, med 0,6 procentenheter till 11,5 procent. Det året levde alltså mer än vart tionde barn i Sverige i fattigdom, 220 000 från alla kommuner i hela Sverige. Så att säga att Rädda Barnen ljuger när vi säger att barnfattigdomen ökar är en lögn i sig. Våra indikatorer säger oss dessutom att ökningen kommer att fortsätta när vi får statistiken för 2009 och 2010. En del har ifrågasatt betydelsen av ökningen, men det som skett är ett tydligt trendbrott, som vi anser det värt att uppmärksamma.

Rädda Barnen arbetar för att FN:s konvention om barnets rättigheter ska efterlevas i Sverige.. Enligt Barnkonventionen ska Sverige säkerställa en skälig levnadsstandard för alla barn som befinner sig i landet. En del kritiker försöker förklara bort problemet med barnfattigdom genom att peka på invandringen. Som om det vore ett mindre problem för barn med invandrarbakgrund att växa upp i fattigdom. Vi ser att den ekonomiska utsattheten ofta lever kvar upp till 10 år efter att man har kommit till Sverige. Barnfattigdomen är därför också en del av en misslyckad integrationspolitik.

Rädda Barnen anser att Sverige inte lever upp till det åtaganden i Barnkonventionen så länge det finns barn i familjer som har försörjningsstöd eller har så låg inkomst att den inte täcker nödvändiga utgifter (så kallad låg inkomststandard). Rädda Barnen kommer att fortsätta driva frågan om barnfattigdom i Sverige så länge den existerar. Under 10 års tid har vi drivit frågan utan att få särskilt mycket medial eller politisk uppmärksamhet.

Tack vare att vi enträget har fortsatt att uppmärksamma problematiken har såväl media som politiker i år verkligen insett att detta är ett verkligt problem i Sverige som inte längre kan ignoreras och nu börjar politiker också komma med åtgärdsförslag, vilket vi välkomnar oerhört, även om vi önskar att frågan fått denna uppmärksamhet tidigare, för att kunna stoppa en ny uppgång, som vi nu ser.

Läs debattartikeln Rädda Barnen och media vilseleder: Barnfattigdomen minskar bland svenskar och invandrare

Läs debattartikeln Höj gärna underhållsstödet, men blås inte upp statistiken

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.