Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Preventiva insatser skulle bespara mycket lidande och mycket pengar

En ny studie visar att våld mot barn inte bara leder till stort lidande för barn, utan också till förödande samhällsekonomiska kostnader. Det bör ge Sverige ytterligare argument för att internationellt föra fram barns rätt till skydd mot våld som en huvudfråga och en förutsättning för global utveckling, skriver företrädare för fem barnrättsorganisationer.

Varje år utsätts 1,5 miljarder barn runt om i världen för våld och övergrepp.

Livslånga handikapp, fysisk och psykisk ohälsa, svårigheter att tillgodogöra sig utbildning och i förlängningen att få en inkomst är några konsekvenser som drabbar de barn som utsätts för våld, visar en studie som tagits fram av den brittiska tankesmedjan Overseas Development Institute, ODI, på uppdrag av Barnfonden.

Genom att räkna på det inkomstbortfall som våld mot barn leder till har ODI i den första globala studien i sitt slag uppskattat våldets ekonomiska följder. Våldet påverkar barns hälsa och deras möjligheter att gå i skolan. Det i sin tur påverkar barns framtid och leder till att deras möjligheter att arbeta och skapa inkomstgenererande aktiviteter minskar.

Studien visar att de globala kostnaderna för att barn utsätts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld kan uppgå till så mycket som 50000 miljarder kronor i utebliven produktivitet under barnens livstid. Siffran är en ögonblicksbild och motsvarar 8 procent av världens BNP, eller nästan 60 gånger den svenska regeringens föreslagna statsbudget för nästa år.

Idag, den 20 november, firar FN:s Barnkonvention 25 år. Men trots att konventionen ratificerats av 194 länder fortsätter våldet att öka, särskilt i hemmet.

Sverige har anslutit sig till barnkonventionen och har därmed ett juridiskt ansvar att skydda barn som bor i Sverige från våld, och ett moraliskt ansvar att se till att även andra länder skyddar sina barn. Att vi nu kan visa att det även finns ett gigantiskt ekonomiskt intresse i att stoppa våld mot barn bör ge ytterligare incitament att stärka barns rättigheter och skydd mot våld.

Vi vill uppmana Sveriges regering att ta ledningen i detta arbete och med alla till buds stående argument - moraliska, juridiska och ekonomiska - verka för att barns rätt till skydd mot varje form av våld lyfts högre på den internationella agendan. Att arbeta preventivt för att stoppa våld mot barn är enligt studien det mest kostnadseffektiva sättet att hantera problemet. Den svenska regeringen bör därför:

  • Särskilt lyfta behovet av att samordna offentliga institutioner och myndigheter - till exempel socialtjänst, hälsovård, skola och rättsvårdande myndigheter - för att förebygga och angripa våld mot barn på ett holistiskt sätt.
  • Kräva förbud mot aga internationellt. Här kan Sverige - som sedan årtionden tillbaka har ett förbud mot aga - också föregå med gott exempel och visa hur en förändring kan göras möjlig.
  • Aktivt arbeta för att barns skydd mot våld ska erkännas som en avgörande fråga för samhällsutveckling.
  • Vara drivande i synsättet på barn som förändringsaktörer, och därmed ge barn utrymme att själva vara delaktiga i utformandet av skyddssystemen.
  • Prioritera utvecklingen av statistik, indikatorer och forskning kring våld mot barn.


Dessa preventiva insatser skulle inte bara bespara barn enormt mycket lidande utan även spara samhället enormt mycket pengar. Kostnaderna för att arbeta preventivt ska ställas mot kostnaderna att agera först efter att barnen kommit till skada.

Sverige har flera gånger i historien genom reformer av den svenska utvecklingspolitiken blivit en förebild för andra länder. Nu finns chansen att, genom EU:s och fn:s globala utvecklingsmål, direkt påverka andra länders agenda.

I arbetet med att ta fram nya utvecklingsmål har den svenska regeringen i sin tidigare officiella position angett frihet från våld som en viktig hörnsten och lyft fram barn som en särskilt utsatt grupp.

Vi barnrättsorganisationer vill att Sverige ska vara drivande i frågan om våld mot barn under de kommande huvudförhandlingarna om de nya utvecklingsmålen.

Genom att stärka barnens rättigheter kan vi minska våldet och se fler välmående individer, fler barn i skolan och en minskad fattigdom. Att barn kan utvecklas i frihet och trygghet är en grundförutsättning för att bygga en hållbar utveckling. Att stoppa våld mot barn är inte bara vår moraliska och juridiska skyldighet - det är också ett kostnadseffektivt sätt att närma sig en lösning på flera av vår tids stora globala problem.

Carolina Ehrnrooth generalsekreterare, Barnfonden, Anna Hägg-Sjöquist generalsekreterare, Plan Sverige, Elisabeth Dahlin generalsekreterare, Rädda Barnen, Catharina Gehrke generalsekreterare, SOS Barnbyar, Véronique Lönnerblad generalsekreterare, UNICEF Sverige

Publicerat i Sydsvenskan 2014-11-19

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.