Nyhet -
Politikerna måste ta de ungas oro på allvar
Dagens Nyheter - Stockholmsdebatt 111231
I en av Rädda Barnen genomförd undersökning - "Ung Röst 2011" - med deltagande av närmare 25 000 skolelever i Sverige i årskurserna 6 och 8 samt första året på gymnasiet ställdes frågor till eleverna bland annat om hur de upplever sin situation i skolan och när de åker kollektivt. Enkäten har till stor del formulerats utifrån den kritik och de rekommendationer som FN:s kommitté för barnets rättigheter har riktat till Sveriges regering och därmed indirekt till kommuner och landsting som är ansvariga för de flesta områden rörande barn och unga. För att få en tydlig bild av hur det ser ut i Stockholms län har Rädda Barnens tre Stockholmsdistrikt valt att sammanställa en gemensam rapport "Ung Röst 2011-Stockholmsrapporten". Den publiceras idag.
I Stockholms län svarade 7 371 elever på frågorna. Av undersökningen i länet framgår i fråga om skolan bland annat:
- 37 procent känner oro för att inte få den hjälp de behöver för att klara sig
- 56 procent är rädda att misslyckas
- 62 procent anser den som stressande
- 91 procent anser att det måste göras mer för att stoppa mobbning.
Kommunerna ansvarar för skola och utbildning. I detta ansvar ingår även att se till att skolmiljön är tillfredsställande. Det är en självklarhet för vuxna att kräva en god arbetsmiljö utan mobbning. Varför är det inte lika självklart att säkerställa en god arbetsmiljö för våra barn och unga?
Av undersökningen framgår vidare att 27 procent känner sig otrygga i kollektivtrafiken på kvällen. I Botkyrka är siffran 42 procent, Södertälje 30 procent, och i Spånga-Järva 31 procent.
Stockholms läns landsting ansvarar för länets kollektivtrafik. Det borde vara en självklarhet att barn och unga känner sig trygga när de åker kollektivt. För många barn och unga är kollektivtrafiken det enda alternativet när de ska ta sig till och från olika skolor och aktiviteter.
Vi vill ställa två frågor till länets kommun- och landstingspolitiker:
- Vad tänker ni göra åt den oro som många barn och unga känner?
- 77 procent av länets elever vill träffa Er för att samtala om och diskutera angelägna frågor. Hur tänker ni leva upp till det?
Låt 2012 bli ett år då vi tillsammans arbetar fram tydliga och mätbara förändringar till barnens bästa!
För Rädda Barnens tre Stockholmsdistrikt
genom sina ordförande
Marianne Petersson, Brita Isoz och Lollo Lindahl