Följ Rädda Barnen

Öronmärk större del av humanitära stödet till barnen

Nyhet   •   Jan 22, 2014 14:13 CET

Idag inleds fredskonferensen i Genève kring Syrienkonflikten. Inbördeskriget har pågått i snart tre år och FN beräknar att 9,3 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp. Hälften av dessa är barn.

Carl Bildt och Hillevi Engström har tillkännagett att Sverige avsätter ytterligare 230 miljoner kronor i humanitärt stöd. Det är givetvis ett välkommet besked, men ett viktigt faktum förbigås helt av ministrarna:

Hälften av alla drabbade är barn. Detta, menar vi, bör avspeglas i det stöd som Sverige och andra länder ger till de drabbade av kriget i Syrien.

De miljontals barn som växer upp i flyktingläger och mottagarsamhällen är de som en dag ska bygga det nya Syrien när det blir fred. Hur mår dessa miljoner barn idag? Vilken slags generation skapas av kriget? Den psykiska ohälsan bland de syriska barnen är akut och det behövs enorma insatser för att garantera deras rätt till trygghet och skydd.

Av de totalt drygt 400 miljoner kronor som Sverige avsatte 2013 till humanitära insatser i och kring Syrien öronmärktes endast 5 procent riktade till barnen.

Rädda Barnen menar att Sverige bör ta större hänsyn till deras särskilda behov, och öronmärka en större del till just barnen. Det skulle också skicka en signal till resten av världen att detta är viktigt just nu men också på sikt för den dag då Syrien ska byggas upp igen.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Publicerad i Expressen 22 jan 2014