Nyhet -
Öka elevinflytandet för att motverka mobbning
Rädda Barnens verksamhetskonferens pågår i helgen. Den är ett tillfälle för medlemsrörelsen att mötas, utbyta erfarenheter och diskutera viktiga framtidsfrågor. Deltagarna i konferensen har enats om ett gemensamt uttalande om mobbning:
Rädda Barnens stora enkätundersökning Ung Röst 2011 visar tydligt att barn och unga vill göra mer mot mobbning: 9 av 10 av de 25 000 tillfrågade eleverna tycker att det är den viktigaste samhällsfrågan att göra något åt.
"Många barn blir mobbade på ett sätt som inte märks. HJÄLP DOM" (Ur Ung röst 2011).
Många barn känner sig otrygga i skolan. Sju procent av eleverna i Ung Röst 2011 berättar att de har blivit mobbade det senaste halvåret, och en av tio har blivit utfryst. Mobbning drabbar ofta barn som redan lever i annan utsatthet. Barn i ekonomiskt utsatta hushåll löper dubbelt så stor risk som andra att utsättas för mobbning.
"Det sker massor av kränkningar via Facebook. Det var några som bildade en grupp om en kille i min klass. Den hette, alla vi som tycker Mickes mössa är skitig" (Ur Ung röst 2011).
Sveriges skolor brister i sitt arbete mot mobbning. Det är dags att regeringen och kommuner prioriterar rätten till en trygg skola, där elevernas möjlighet till inflytande tas på allvar.
Mobbning och metoder mot mobbning har diskuterats mycket de senaste månaderna. Vi vet att elevinflytande är en av de viktigaste faktorerna för att vara framgångsrik i arbetet mot mobbning och kränkande behandling.
Rädda Barnen kräver att varje elev skall ha möjlighet att påverka både arbetsmiljö och undervisning i skolan. Nu måste skollagens intention om ökad skoldemokrati förverkligas.