Nyhet -
Nationella samordnaren mot våld i nära relationer
Remissvar till betänkandet av nationella samordnaren mot våld i nära relationer SOU 2014:49.
I stort välkomnar Rädda Barnen betänkandets förslag och anser att ett genomförande av förslagen skulle medföra stora förbättringar i tydliggörande av myndigheters och verksamheters ansvar för att våldsutsatta barn och vuxna, barn som bevittnar våld och deras närstående får den hjälp och det stöd som de behöver.
Detta är högst angeläget och en förutsättning för att kunna komma till rätta med allvarliga brister som förekommer idag. Rädda Barnen välkomnar att våld i nära relationer lyfts som en folkhälsofråga och tar fasta på våldsutsatthet under uppväxten och de allvarliga hälsorisker för barns utveckling som detta medför. Vid sidan av ett folkhälsoperspektiv vill vi betona vikten av att också lyfta fram rättighetsperspektivet d.v.s. barnets rätt till skydd mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld. att en försöksverksamhet med rutinmässiga frågor om våldsutsatthet föreslås i betänkandet.
Det är viktigt att involvera även barn och unga i dessa försöksverksamheter och att frågor och rutiner anpassas utifrån ett barnperspektiv. Det finns ett stort värde i att försöka bryta tabun och uppfattningar om att våldsutsatthet är något som man inte bör prata om.
Att ställa frågor om våld och övergrepp har ett viktigt värde i sig, utifrån ett etiskt förhållningssätt. att Skolverket föreslås få i uppdrag att tillhandahålla kompetensutbildning om våld i nära relationer till lärare och förskollärare. Rädda Barnen anser att en sådan kompetensutbildning bör vara obligatorisk. Kunskap om utsatta barn generellt och om våld i nära relation specifikt, bör också ingå som en obligatorisk del i grundutbildningen för lärare, förskollärare samt barnskötare. Vidare anser Rädda Barnen att kunskapsförmedling avseende våld i nära relationer samt om barnets rättigheter i enlighet med Barnkonventionen bör införlivas i läroplanen och utgöra ett återkommande inslag under hela skoltiden. att förhör med våldsutsatta barn föreslås måste planeras och genomföras skyndsamt.
Vi anser att en lagstadgad tidsfrist, om ett första förhör med barnet senast inom två veckor efter påbörjad förundersökning, kan genomföras utan att det sker på bekostnad av kvalité. Betänkandet innehåller ett förslag om att införa en sammanhållen tidsfrist för hela rättsprocessen. Rädda Barnen ställer sig bakom förslaget men konstaterar att det redan i nuläget finns uppenbara brister med att hålla de tidsfrister som gäller idag. Vi efterfrågar därför ett tydliggörande av vilka effektiviseringsåtgärder som ska skjutas till för att förmå berörda parter att hålla den föreslagna sammanhållna tidsfristen för hela rättsprocessen.