Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nationella samordnaren mot våld i nära relationer

Remissvar till betänkandet av nationella samordnaren mot våld i nära relationer SOU 2014:49.

I stort välkomnar Rädda Barnen betänkandets förslag och anser att ett genomförande av förslagen skulle medföra stora förbättringar i tydliggörande av myndigheters och verksamheters ansvar för att våldsutsatta barn och vuxna, barn som bevittnar våld och deras närstående får den hjälp och det stöd som de behöver.

Detta är högst angeläget och en förutsättning för att kunna komma till rätta med allvarliga brister som förekommer idag. Rädda Barnen välkomnar att våld i nära relationer lyfts som en folkhälsofråga och tar fasta på våldsutsatthet under uppväxten och de allvarliga hälsorisker för barns utveckling som detta medför. Vid sidan av ett folkhälsoperspektiv vill vi betona vikten av att också lyfta fram rättighetsperspektivet d.v.s. barnets rätt till skydd mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld. att en försöksverksamhet med rutinmässiga frågor om våldsutsatthet föreslås i betänkandet.

Det är viktigt att involvera även barn och unga i dessa försöksverksamheter och att frågor och rutiner anpassas utifrån ett barnperspektiv. Det finns ett stort värde i att försöka bryta tabun och uppfattningar om att våldsutsatthet är något som man inte bör prata om.

Att ställa frågor om våld och övergrepp har ett viktigt värde i sig, utifrån ett etiskt förhållningssätt. att Skolverket föreslås få i uppdrag att tillhandahålla kompetensutbildning om våld i nära relationer till lärare och förskollärare. Rädda Barnen anser att en sådan kompetensutbildning bör vara obligatorisk. Kunskap om utsatta barn generellt och om våld i nära relation specifikt, bör också ingå som en obligatorisk del i grundutbildningen för lärare, förskollärare samt barnskötare. Vidare anser Rädda Barnen att kunskapsförmedling avseende våld i nära relationer samt om barnets rättigheter i enlighet med Barnkonventionen bör införlivas i läroplanen och utgöra ett återkommande inslag under hela skoltiden. att förhör med våldsutsatta barn föreslås måste planeras och genomföras skyndsamt.

Vi anser att en lagstadgad tidsfrist, om ett första förhör med barnet senast inom två veckor efter påbörjad förundersökning, kan genomföras utan att det sker på bekostnad av kvalité. Betänkandet innehåller ett förslag om att införa en sammanhållen tidsfrist för hela rättsprocessen. Rädda Barnen ställer sig bakom förslaget men konstaterar att det redan i nuläget finns uppenbara brister med att hålla de tidsfrister som gäller idag. Vi efterfrågar därför ett tydliggörande av vilka effektiviseringsåtgärder som ska skjutas till för att förmå berörda parter att hålla den föreslagna sammanhållna tidsfristen för hela rättsprocessen.

Läs hela remissvaret.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.