Nyhet -
Låt fler forma framtiden
Yttrande över betänkandet "Låt fler forma framtiden!" - Demokratiutredningen SOU 2016:5
Rädda Barnen välkomnar slutbetänkandet av 2014 års Demokratiutredning – delaktighet och jämlikt inflytande.
Utredningen tar ett viktigt avstamp i de stora skillnader som finns i den demokratiska delaktigheten mellan olika bostadsområden och grupper i samhället. Vi välkomnar utredningens förslag till den nya målsättningen inom demokratipolitiken om att "det ska vara en hållbar demokrati som kännetecknas av delaktighet och jämlikt inflytande". Demokratin blir starkare när det är många som deltar och upplever sig vara delaktiga i samhället.
Däremot saknas det ett tydligt barnrättsperspektiv. Utredningen har missat att barn är en viktig grupp att räkna med om vi ska få ett mer vitalt demokratiskt samhälle. I Barnkonventionens artikel 12 fastslås att staten ska tillförsäkra barn rätten att bilda egna åsikter och skapa förutsättningar för att barns röster ska bli hörda. En investering i att låta barn göra sig hörda innebär en framtida vinst för vår demokrati.
Det finns några inslag i utredningen som tydligt är kopplade till barns rättigheter. Vi välkomnar förslaget om att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år i kommunala och landstingsval, liksom det som framgår av avsnitten om skolans fostrande roll. Tyvärr kommer barnperspektivet i övrigt i skymundan då utredningen till stor del fokuserar på de som idag är röstberättigade. Demokratiinsatserna av landets kommuner har ofta ett fokus på äldre barn medan insatserna för barn under 12 är nästan helt begränsar sig till vissa insatser i skolan, t ex elevdemokrati.
Särskilda insatser bör genomföras med fokus på barns inflytande. I verksamhet som Rädda Barnen bedriver träffar vi på daglig basis barn som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Hos dem finns en stark känsla av maktlöshet och av att inte kunna påverka sina livsvillkor eller samhället i stort. Känslan av maktlöshet och ekonomiskt tuffa villkor skapar en bas för låga skolresultat, att det är svårt att få ett arbete och kan också en grogrund för framförallt killar att hamna i kriminalitet.
Det starka fokus utredningen har på vikten av social representativitet bland förtroendevalda, är välkommet. Social representativitet är en rättvisefråga och en fråga om demokratins legitimitet. Men eftersom barn inte kan väljas som förtroendevalda är det viktigt att det finns tydliga krav på kommunerna att skapa instanser och former för barns inflytande och delaktighet, framförallt i beslut som rör barn. Barnkonsekvensanalyser bör alltid genomföras inför beslut som rör barn.
Som ett sätt att öka barns delaktighet i de kommunala beslutsprocesserna menar Rädda Barnen att s k medborgarbudget utgör ett sätt för barn att delta i den demokratiska processen. Det förstärker möjligheten att insatser som berör barn är behovs- och önskemålsanpassade. I socioekonomiskt utsatta områden, där tilliten mellan de boende och förtroendevalda/tjänstemän är svagare i jämförelse med andra områden, har medborgarbudget ett särskilt värde. Ett lokalt ägandeskap i frågor som rör barn är en viktig pusselbit i att öka tilliten.