Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Långsiktig kamp för barns rättigheter

Hanne Kjöller undrar om barns rättigheter handlar om att slippa äta fisk och tycker inte att vi engagerar oss tillräckligt i Yarafallet. Kampen för barns rättigheter är mer långsiktig än att handla om ett aktuellt rättsfall, men det finns en tydlig koppling till Yarafallet även om Kjöller inte ser den (eller inte vill se den).

  • Om alla som i sin yrkesutövning kommer i kontakt med barn – lärare, poliser, socialtjänstemän, åklagare m fl – får utbildning om barns rättigheter och vad dessa innebär i deras praktiska arbete, minskar risken för ett nytt tragiskt Yarafall.
  • Om de vuxna omkring barn verkligen lyssnar på vad barn säger, tar deras upplevelser på allvar och ger deras åsikter vikt, så minskar risken att barn far illa.
  • Om regeringen sätter upp miniminivåer på vilket förebyggande arbete som ska finnas i varje kommun, och vilket skydd, stöd och hjälp barn som utsätts för våld eller övergrepp ska kunna få, så får vi ett tryggare samhälle för alla barn.

För att Sverige ska leva upp till alla barns rättigheter, inklusive de mest utsatta, måste det till ett övergripande, systematiskt och långsiktigt arbete. Med generella insatser som kommer alla barn till del, blir situationen även bättre för de barn som lever i de mest utsatta situationerna.

Hanne Kjöller ser som sin uppgift att lyfta fram att barn har det bra i Sverige. Det är inget fel med det, det stämmer ju till många delar. Sverige är ett bra land att leva i och för barn generellt. Men inte för alla. Med generella insatser som kommer alla barn till del, blir situationen även bättre för de barn som lever i de mest utsatta situationerna. Och där ligger vårt fokus. Inte på fisken, men det visste nog Kjöller redan.

Läs Hanne Kjöllers ledare i DN.

Kattis Ahlström, Bris
Inger Ashing, Rädda Barnen
Lisa Eriksson, Nätverket för barnkonventionen
Véronique Lönnerblad, UNICEF Sverige
Anders L Pettersson, Ecpat Sverige


Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.