Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Hälsoriskerna för små barn i Haiti ökar drastiskt

Rädda Barnens chef för vård och hälsa, Kathryn Bolles, är oroad över de ökande hälsoriskerna för de yngsta barnen i Haiti. Rent vatten är en bristvara och  de sanitära förhållandena försämras. Organisationen behöver 20 miljoner US dollar för att kunna hjälpa och skydda de katastrofdrabbade barnen.

– Bristen på rent vatten är stor. Familjer som bor i provisoriska läger tvingas använda förorenat vatten för att blanda bröstmjölksersättning. Barnen riskerar att drabbas av livshotande diarré, säger Kathryn Bolles, som har rest från läger till läger för att ge hälsovård och bedöma läget.
– Folk trängs och toaletter saknas. Under dessa förhållanden är alla i riskzonen för smittsamma sjukdomar, men vi vet att barn under fem år är de mest utsatta.

Levererar läkemedel och vattenreningstabletter
Kathryn Bolles och hennes team har uppsökt läger och uppmanar de nyblivna mödrar som just fött barn i lägren att amma sina spädbarn. Rädda Barnen har levererat de allra nödvändigaste läkemedlen och vattenreningstabletter till 14 sjukhus och kliniker i de drabbade områdena. Rädda Barnen har skickat fem haitisk-amerikanska läkare från USA för att ge medicinsk vård till familjer, samtidigt som man bygger upp mobila vårdcentraler för att möta det enorma vårdbehovet:
– Sjukhusen svämmar över med patienter, människor ligger utanför på marken och väntar på läkarvård, berättar Kathryn Bolles.

Hjälpen når fram
Rädda Barnens hjälpinsatser på Haiti når fram till barnen. Samarbetet med lokala partnerorganisationer, som fanns på plats före jordbävningen och det faktum att mat och sjukvårdskit fanns lagrade i grannlandet, Dominikanska republiken, har underlättat hjälparbetet.
Rädda Barnen har fått två förfrågningar om att skicka svensk expertis till Haiti: en specialist på utbildning för barn i katastrofsituationer och en expert på child protection, som bland annat arbetar med att inrätta trygga, säkra platser för barn där de kan leka, prata med vuxna om de traumatiska upplevelser de varit med om och inte minst, få känna sig trygga.

Se Kathryn Bolles berätta om katastrofarbetet i Haiti:

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterade nyheter