Nyhet -
Förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende
Sammanfattning till yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende (Dnr 1953).
Rädda Barnen har yttrat sig över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om den nya placeringsformen, stödboende. Flera kommuner har sedan en tid tillbaka efterfrågat stödboende som placeringsalternativ för att kunna bereda fler platser för ensamkommande barn och unga. Rädda Barnen har påtalat behovet av mer flexibla och individuellt anpassade alternativ för barn i behov av placering utanför det egna hemmet. Rädda Barnen har tidigare främst uppmärksammat gruppen äldre tonåringar och unga vuxna som flyr en ohållbar hemsituation, där konflikter och misshandel är vanligt förekommande
Rädda Barnen välkomnar införandet av stödboende som en ny placeringsform i socialtjänstlagen (SoL). Rädda Barnen välkomnar även Socialstyrelsens beslut om att ta fram föreskrifter och allmänna råd avseende den nya placeringsformen då detta skapar en ökad tydlighet och främjar ett enhetligt förhållningssätt mellan kommuner.
När det gäller gruppen barn och unga som kommer till Sverige utan sina vårdnadshavare uppfattar Rädda Barnen att placeringsformen stödboende kan fungera bra. Rädda Barnen är högst medveten om att behovet av fler boendeplatser för gruppen ensamkommande är stort, vilket ställer krav på flexibla boendelösningar. Samtidigt befarar Rädda Barnen att ensamkommande barn och unga kommer att må allt sämre med de nya reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd, lång väntan på god man, lång väntan på att få börja skolan och lång väntan på placering i boende. Rädda Barnen anser att det är förenat med risker om ett boendealternativ i form av stödboende, med relativt låg grad av stöd, tillåts bli lösningen på problemet med att få fram tillräckligt antal boendeplatser. Det är mycket viktigt att en placering i stödboende individanpassas och föregås av en individuell bedömning i varje enskilt fall.
Vidare saknar Rädda Barnen en reglering om placeringens genomförande. Aspekter för att uppnå en god kvalitet behöver specificeras närmare och innehålla krav som svarar upp mot behovet av ett gott och vänligt bemötande, förståelse för barnets/den enskildes behov och eventuella svårigheter, hur barns rätt till information, inflytande och delaktighet ska tillgodoses etc.
Läs hela remissyttrandet.