Nyhet -
EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning
EU-kommissionens gemensamma asylpaket syftar till att skapa ett likvärdigt och förutsägbart system för skyddsgrunder, mottagande och asylförfarande – oberoende av vilket land man kommer till i EU.
Som ett led i detta föreslås att göra skyddsgrundsdirektivet och asylprocedurdirektivet till förordningar. För Mottagandedirektivet föreslås istället en revidering av innehållet.
Rädda Barnen avstyrker förslaget till skyddsgrundsförordning.
Rädda Barnen motsätter sig förslaget att göra skillnad på de grundläggande mänskliga rättigheterna för konventionsflyktingar och subsidiärt skyddsbehövande (alternativt skyddsbehövande). De mänskliga rättigheterna är universella och ska inte förbehållas vissa grupper av människor utifrån juridisk status.
Rädda Barnen anser att skyddsgrundsförordningen ska utgå från de internationella konventioner som reglerar mänskliga rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter är en av dessa. I artikel 2 slås fast att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen ska diskrimineras.
Rädda Barnen avstyrker även att skyddsgrundsdirektivet görs till förordning.
En förordning blir bindande och ersätter svensk lagstiftning. Det innebär att Sverige inte längre får ha mer förmånliga villkor. Reformeringen av EU:s skyddsgrundsdirektiv kommer att ha en betydande negativ inverkan på asylprocessen i den enskilda medlemsstaten.
En harmonisering måste sträva efter att öka förutsättningarna för ett värdigt mottagande med samma höga standard i samtliga länder – inte tvinga länder med generösare regler att sätta upp hårdare krav.
Läs hela remissyttrandet.