Gå direkt till innehåll
Dagersättningen borde ligga på samma nivå som riksnormen för försörjningsstöd, som egentligen är det svenska välfärdssystemets yttersta skyddsnät, skriver artikelförfattarna.
Dagersättningen borde ligga på samma nivå som riksnormen för försörjningsstöd, som egentligen är det svenska välfärdssystemets yttersta skyddsnät, skriver artikelförfattarna.

Nyhet -

DN 5 februari 2024: Höj stödet till asylsökande – de flesta svenskar vill det

71 kronor om dagen – den ersättningen fick de som flydde Bosnien­kriget på 1990-talet. 30 år senare får en asylsökande, inklusive ukrainska flyktingar,samma ­belopp. Allt fler söker hjälp hos oss, och vi har länge sett ett akut ­behov av att höja summan. Det gör nu även en majoritet av befolkningen, ­skriver företrädare för fem välgörenhetsorganisationer.

Vi organisationer som ger stöd till människor i nöd har länge sett ett akut behov av att höja ersättningen. Det gör nu även den svenska allmänheten. I Novusundersökningen framkommer det att sex av tio tycker att dagersättningen bör höjas. 18 procent är osäkra och 24 procent är emot en höjning.

Samtidigt har kostnaderna för det som ersättningen ska täcka ökat markant. Mellan november 2021 och november 2023 ökade livsmedels­priserna med nästan 26 procent, enligt SCB.

Läs debatten i sin helhet: ”Höj stödet till asylsökande – de flesta svenskar vill det” - DN.se

  Ämnen

  Kategorier

  Kontakter

  Rädda Barnens pressjour

  Rädda Barnens pressjour

  Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
  Anne Thorngren

  Anne Thorngren

  Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
  Åsa Runström Awad

  Åsa Runström Awad

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
  Oskar Kollberg

  Oskar Kollberg

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

  Relaterat innehåll

  Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

  Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

  -som respekterar och värdesätter varje barn.
  -som lyssnar till – och lär av – barn
  -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.