Nyhet -
Det är varje barns rätt att inte bli diskriminerad
Alltför många barn och unga i Sverige i dag upplever diskriminering och rasism. Det är regeringens ansvar att skapa förutsättningar för att vi som samhälle ska kunna leva upp till barnkonventionens krav. Men insatserna är för svaga och trenden har inte vänt, skriver Inger Ashing, Rädda Barnen.
Polisens registrering av romer är chockerande på många sätt. Den andas en svunnen tid när människor registrerades och förföljdes på grund av sin sexuella läggning, sin etnicitet, sina politiska åsikter eller sin tro. Och den är samtidigt en bekräftelse på den diskriminering och rasism som alltför många barn och unga i Sverige i dag upplever.
En diskriminering som hotar den grundläggande tilliten till samhället och som leder till att unga människor begränsas i sin tro på sig själva och sin framtid.
I en rapport från Ungdomsstyrelsen (2009) om unga romers situation, beskriver romska ungdomar diskriminering som något ständigt närvarande i vardagen, och att de kan känna sig tvingade att dölja sin romska identitet.
Samma signal får vi i Barnombudsmannens rapport ”De vill att jag ska vara osynlig” (2005) där romska barn och ungdomar i Göteborg och Malmö intervjuas. De beskriver bland annat att de ofta möter diskriminering och fördomar i det svenska samhället, exempelvis av butikspersonal i affärer eller av skolpersonalen.
Hur påverkar det ett barn att registreras hos polisen innan det ens finns en misstanke om ett brott? Hur går det för ett barn som känner en stor ovisshet och i värsta fall maktlöshet över sin framtid?