Nyhet -
Barnombudsmannens anmälningsskyldighet
Barnombudsmannens anmälningsskyldighet, Ds 2015:22. Rädda barnens remissvar.
När Barnombudsmannen inrättades 1993 sedan skrevs det in i lagen att Barnombudsmannen skulle ha en begränsad skyldighet att anmäla barn som kan misstänkas fara illa till socialtjänsten. Anmälan skall göras om BO får kännedom om misshandel, eller om det måste antas att socialtjänsten behöver ingripa till skydd för ett barn.
Detta är en betydligt mindre tvingande lagstiftning än vad som gäller för t.ex. skolor och förskolor, eller andra myndigheter och yrkesverksamma med ansvar för barn. Barnombudsmannen har nu uppmärksammat regeringen på behovet av en översyn av anmälningsskyldigheten.
Barnombudsmannens kontakter med barn och unga har ökat, särskilt gäller detta barn i utsatta situationer. De nu mer än 20 år gamla formuleringarna är numera svåranvändbara, bland annat för att de förutsätter att Barnombudsmannen ska göra flera avväganden innan en anmälan görs.
I departementspromemorian föreslås att Barnombudsmannens anmälningsplikt ska ha samma innebörd som den som gäller andra anmälningspliktiga myndigheter och yrkesverksamma, d v s att Barnombudsmannen ska vara skyldig att genast anmäla till socialtjänsten om myndigheten i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Förslagen innefattar också sekretessfrågor, och möjliggör i den föreslagna formuleringen även uppgiftslämnande till Inspektionen för vård och omsorg om det behövs för att den ska kunna utöva tillsyn.
Rädda Barnen tillstyrker båda förslagen.
Läs hela remissvaret.