Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Barnen som samhället svek

Yttrande över betänkandet "Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården" (SOU 2011:9).

Rädda Barnen välkomnar förslaget i sin helhet och anser att ett genomförande skulle, vid sidan av en upprättelse för direkt berörda, också medföra en förbättrad kvalitet och säkerhet i samhällsvården.

Rädda Barnen anser att en upprättelseprocess och ett erkännande enligt utredningens förslag av det som hänt dem som utsatts för vanvård och övergrepp i den sociala barn- och ungdomsvården under perioden 1920-1980 skulle ha betydelse också för de barn- och unga som växer upp idag.

Det handlar dels om en tänkbar upprättelse i ett "andra led", för de barn som har en förälder som utsatts för vanvård och övergrepp och där dessa övergrepp har haft en negativ inverkan på deras möjlighet att utöva sitt föräldraskap. Vidare är en upprättelseprocess enligt utredningens förslag att betrakta som en viktig markering som kan ge de barn som utsätts för vanvård och övergrepp i dagens samhällsvård ökat mandat och styrka att protestera mot dessa.

Kapitel 11 Åtgärder för att öka säkerheten i samhällsvården

Rädda Barnen tillstyrker samtliga förslag i Upprättelseutredningen som rör åtgärder för att öka säkerheten i samhällsvården.

Rädda Barnen har i tidigare remissyttrande välkomnat Barnskyddsutredningens förslag i stora delar och anser att ett genomförande av förslagen skulle medföra ett ökat barnperspektiv där barnets ställning som aktör och subjekt. Rädda Barnen ställer sig även positiv till de förslag i Upprättelseutredningen som innebär en ytterligare skärpning, i förhållande till Barnskyddsutredningen (SOU 2009:68).

Rädda Barnen delar utredarens ståndpunkt att det är fullständigt oacceptabelt att det systematiska säkerhetsarbetet kopplat till samhällsvård av barn och ungdomar brister i flera avseenden samt att barn och ungas rättskydd även idag är svagt under själva placeringstiden

Rädda Barnen välkomnar förslaget om en ytterligare skärpning av socialnämndens ansvar och vill särskilt lyfta vikten av att barns rättigheter och möjligheter till delaktighet prioriteras.

Kapitel 12 Ekonomisk ersättning vid framtida fall av övergrepp och allvarliga försummelser

Rädda Barnen tillstyrker utredningens förslag som rör ekonomisk ersättning vid framtida fall av övergrepp och allvarliga försummelser.

Stockholm den 3 maj 2011

Elisabeth Dahlin
Generalsekreterare
Rädda Barnen

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.