Gå direkt till innehåll
Treåriga *Maryan, som lider av undernäring, i sitt hem i en by som drabbats av torka i Garissa County i norra Kenya.
Treåriga *Maryan, som lider av undernäring, i sitt hem i en by som drabbats av torka i Garissa County i norra Kenya.

Pressmeddelande -

Varannan sekund föds ett barn till ett liv i hunger

Minst 17,6 miljoner barn kommer under 2023 att födas in i hunger. Det är ett barn varannan sekund, och en ökning med över 20 procent jämfört med för tio år sedan, visar en analys av Rädda Barnen som släpps i dag på Barnkonventionens dag.

153 miljoner barn världen över lever redan med en osäker tillgång till mat. Samtidigt ökar antalet födslar där de nyfödda inte kommer att ha tillräckligt med mat under sin uppväxt.

- Mer än 17 miljoner barn kommer i år att födas in i ett liv i hunger. Det är ett barn varannan sekund – eller en hel svensk skolklass varje minut . Dessa barns framtid är hotad redan innan de fått en chans att börja växa upp. Och även om barnet överlever vet vi att undernäring som spädbarn kan påverka barnets utveckling när det blir äldre, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Hungerkrisen är global men nio av tio av de värst drabbade länderna ligger i Afrika. Särskilt utsatt är Demokratiska republiken Kongo där 1,5 miljoner nyfödda beräknas födas i hungersnöd, den högsta siffran i landet sedan FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, började registrera detta 2001.

- Sedan jag födde för tre månader sedan har jag kämpat för att ge mitt barn mat. Jag vet att jag borde äta mer, men det lilla vi har ger jag till min nioåriga dotter. Hon tigger för mat och sover hungrig, så jag försöker ge henne något. Jag är rädd för att vakna upp varje dag och se att mitt yngsta barn är borta", säger Sifa*, 33, som bor i ett flyktingläger i norra Kivu i Demokratiska republiken Kongo och kämpar för att försörja sina fem barn.

Framstegen har gått tillbaka

Stora framsteg har tidigare gjorts för att minska hungern i världen. Under 2001 föddes 21,5 miljoner barn i hunger, en femtedel fler än 2023. Framstegen stannade dock av under 2019, främst på grund av ekonomisk instabilitet, konflikter och den förvärrade klimatkrisen.

- Vi kan minska antalet barn som lider av undernäring. Vi har gjort det förr och vet vad som krävs.
Men om världen inte tar itu med de grundläggande orsakerna till hunger och undernäring kommer vi att fortsätta att se hur framstegen som gjorts för barn går tillbaka. Detta är en global hungerkris och den kräver globala lösningar, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Hungern akut i Gaza


Med hjälp av födelsetalen i Gaza från FN har Rädda Barnen beräknat att fler än 15 000 barn kommer att föddas mellan den 7 oktober och slutet av 2023. Bristen på mat och rent vatten är akut och det larmas nu om undernäring och svält. Utan en vapenvila står barns liv på spel från den stund de föds.

Rädda Barnen vill se stopp för konflikter, kraftfulla åtgärder mot klimatkrisen och mot global ojämlikhet. Dessutom krävs ett ökat internationellt samarbete kring att:
- utveckla mer motståndskraftiga system för hälsa, nutrition och socialt skydd som bättre står emot kriser som covid-19.
- investera i lokalsamhällen för att stärka planering och genomförande av insatser mot hunger.
- skala upp billiga insatser för att förebygga och behandla undernäring: samhällsbaserad behandling av akut undernäring, stöd för amning samt investeringar i hälso- och sjukvård på lokal nivå.

För analysen har Rädda Barnen använt data från FN:s befolkningsprognos för 2023 och från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

*Namnen är ändrade.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.