Gå direkt till innehåll
Åttabarnsmamman Hoodo bär hem vatten från Rädda Barnens vattendistribution utanför Burao, Somaliland. Foto:Rädda Barnen
Åttabarnsmamman Hoodo bär hem vatten från Rädda Barnens vattendistribution utanför Burao, Somaliland. Foto:Rädda Barnen

Pressmeddelande -

Uteblivna regn för Somalia allt närmare svältkatastrof

Antalet barn i Somalia som är livshotande undernärda fortsätter att öka, visar en studie av Rädda Barnen. Av de barn i det autonoma Somaliland som Rädda Barnen undersökt har andelen måttligt eller allvarligt undernärda ökat från 11 till 26 procent mellan februari och mars. I distrikten Badhan och Adado i Somaliland är sju procent allvarligt undernärda. 

I Hudurdistriktet, som var ett av de som drabbades svårast under svältkatastrofen 2011, har man funnit ett alarmerande högt antal barn som slutat växa på grund av dålig näringstillförsel.

 - Vi står nu på randen av en storskalig katastrof i Somalia, när tre fjärdedelar av landets tamboskap har dött, vattenreservoarerna är tömda, och antalet undernärda barn ökar, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Färre än tio procent av barnen i Somalia är för närvarande registrerade i någon form av stödverksamhet för undernäring, så att de kan få tillgång till extra näringstillförsel. För att undvika en upprepning av svältkatastrofen 2011, då över 250 000 människor svalt ihjäl, behövs en omedelbar utökning av hjälpinsatserna i landet.

 - April är normalt den blötaste månaden här, men i år har det fortfarande knappt regnat överhuvudtaget. Man ser döda djur överallt, och det finns inga grödor någonstans. Folk har slut på vatten och barnen blir sjuka hela tiden. Man har helt enkelt uttömt alla möjligheter att klara sig själva. Och då vet vi att det är barnen som drabbas värst, säger Hassan Saadi Noor, Rädda Barnens landchef i Somalia.

Torkan i landet har inneburit att omkring 6,2 miljoner människor är direkt beroende av akuta hjälpinsatser, och ytterligare omkring 8,3 miljoner människor i angränsande Kenya och Etiopien är också i behov av stödåtgärder.

 - Nu spelar det egentligen inte längre någon roll om regnet kommer eller inte. Barn är undernärda i en alarmerande omfattning – nu. Det behövs en enorm insats från oss och andra organisationer på plats för att undvika en upprepning av 2011, säger Elisabeth Dahlin.

Under de senaste tre månaderna har Rädda Barnen kunnat erbjuda stöd till mer än 3 miljoner människor i Somalia, bland annat genom vattenleveranser till de mest utsatta områdena, och genom mobila sjuk- och hälsovårdsteam som ger medicinsk hjälp och stöd för sanitet och hygien.

Undersökningen finns för nedladdning nedan.

För mer information och intervjuer kontakta pressansvarig Anders Maxson, anders.maxson@rb.se, 

+46 (0)8 698 67 55

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterat material