Gå direkt till innehåll
Children´s lives and futures at risk
Children´s lives and futures at risk

Pressmeddelande -

Tiden rinner ut för Nigerias svältande barn

200 barn riskerar att dö varje dag i nordöstra Nigeria, till följd av matbrist. Konfliktens omfattning klarnar nu när den nigerianska regeringen kunnat återta fler områden där hundratusentals människor befinner sig på flykt. Rädda Barnen konstaterar i en detaljerad lägesbeskrivning att det fortfarande går att förhindra en fullskalig svältkatastrof under 2017, men att tiden börjar rinna ut.

 - Totalt 7 miljoner människor i nordöstra Nigeria är i behov av humanitärt stöd. Detta är en situation som har uppstått ur en väpnad konflikt, som karaktäriseras av omfattande och systematiska grova brott mot barns rättigheter. Mord, kidnappningar, och rekrytering av barnsoldater har sorgligt nog varit väldigt vanligt, medan det internationella samfundet sömngångaraktigt tittat på, säger Rädda Barnens humanitära talesperson Henrik Halvardsson.

Av de barn som finns registrerade hos Rädda Barnen som skyddsbehövande är mer än 25 % föräldralösa. I spåren av konflikten har skolor och vårdcentraler tvingats stänga, vilket gör att många barn inte har någonstans att ta vägen, och behovet av psykosocialt stöd är stort. Tre tonårspojkar som Rädda Barnens personal träffade berättade hur deras by hade blivit attackerad:

 - Den dagen var vi med vår lärare. De hade ett svärd som de halshögg läraren med. De dödade våra föräldrar och slängde ner dem i en brunn. Om vi inte slutade gråta skulle de döda oss också.

- Det internationella stödet under 2016 har varit helt otillräckligt. Vi chockades med rätta när nyheten om de 276 kidnappade skolflickorna fick stora rubriker men i övrigt har tragedin fortgått utan något större intresse från omvärlden. Det måste ändras under 2017, säger Henrik Halvardsson.

Rädda Barnen har verksamhet i nordöstra Nigeria inom en rad olika områden. Organisationen driver provisoriska skolor, vårdcentraler och barnvänliga platser för att barn på flykt ska kunna få trygghet och skydd. Rädda Barnen förmedlar också matpaket och installerar latriner och vattenpumpar i utsatta områden.

Läs mer i lägesbeskrivningen ”Children´s Lives and Futures at Risk” som finns för nedladdning nedan.

För intervjuer och mer information kontakta Rädda Barnens presstjänst 08-698 92 88

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterat material