I dag presentera Rädda Barnen rapporten Barns hälsa i Sverige. Med rapporten vill vi skapa ett hälsoindex, där det går att följa barns hälsoutveckling på kommunnivå. Vi ville också se om det finns ett samband mellan barns hälsa och barnfattigdom. Har kommuner med högre andel fattiga barn också ett sämre hälsoläge? Rapporten finns på vår hemsida, www.rb.se.
I Sverige bor närmare 2 miljoner barn. Hur de mår är ett mått på hur samhället lyckas eller misslyckas med att skapa välfärd. Befolkningens hälsa är ett viktigt mått på välfärdsutvecklingen i världens länder. Sverige ligger långt framme när det gäller mätningar av befolkningens hälsoutveckling. Men när det kommer till området barn är det sämre ställt.
- Barns hälsa är i grunden god i Sverige, men det finns flera oroande tecken på ohälsa bland barn, säger Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg. Ska vi kunna motverka ohälsa måste vi kunna följa barns hälsoutveckling över tid. Det kan vi inte i tillräcklig utsträckning i dag. Vår rapport visar på stora brister i kunskapen om hälsoläget för barn i Sveriges kommuner.
I rapporten utgick vi från en önskelista med 22 indikatorer. Det visade sig att mindre än en tredjedel uppfyllde kraven på giltighet och pålitlighet. Resultatet är en sammanställning av sex hälsoindikatorer som väsentligt påverkar barns hälsa, som idag finns tillgängliga för alla kommunerna och som kan följas över tid. Där ingår tyvärr inte fetma, negativ stress eller allergier, områden med alarmerande utveckling på nationell nivå men där det saknas kunskap på kommunal nivå. De indikatorer som vi kunnat använda är barn skadade av yttre orsaker, kvinnors rökning under graviditeten, låg födelsevikt, amning vid 4 månaders ålder, fullbordat vaccinationsskydd och tonårsaborter, med jämförelser mellan 1990 och 2000.
- Det är helt oacceptabelt att vi har så bristfällig kunskap om barns hälsosituation, säger Annika Åhnberg.
Rädda Barnens rapport om barns hälsa i Sverige är den andra delen i ett arbete med att bygga ett barnindex som belyser barns välfärd utifrån barnfattigdom, hälsa och utbildning. Rädda Barnen har tidigare utvecklat ett barnfattigdomsindex. I denna rapport kan vi konstatera att sambandet mellan barns hälsa och ekonomisk utsatthet är starkt. Det finns ett statistiskt säkerställt samband över hela kommunfältet mellan hälsoindex och barnfattigdomsindex för båda perioderna.
Presstjänst: Mie Melin, 08-698 90 66, 0708-98 90 66, mie.melin@rb.se, Kesrtin Eklund, 08-698 92 28, 0708-98 91 18. Torsgatan 4, 107 88 Stockholm tfn: 08-698 90 00, fax: 08-698 9014 http://www.rb.se
Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.