Gå direkt till innehåll
Slagna barn får inte hjälp av sjukvården

Pressmeddelande -

Slagna barn får inte hjälp av sjukvården

Barn som blir slagna eller utsatta för sexuella övergrepp får inte den behandling de har rätt till, det visar rapporten Våldsutsatta barn inom hälso- och sjukvården. Kritik och förslag från Rädda Barnen. Hälso- och sjukvården har bristande kunskaper om våld mot barn och missar ofta att anmäla till socialtjänst.

En tonårsflicka berättar att hon år efter år sökt sjukvård regelbundet. Hon har haft ont i huvudet, ont i magen, sovit dåligt och skadat sig själv. Hon har längtat efter att någon ska fråga hur hon har det hemma. Hon har till och med bestämt sig för att hon ska berätta om våldet hemma om någon frågar. Men ingen frågar någonsin.

Våldsutsatta barn är storkonsumenter av sjukvård och finns ofta inom barn och ungdomspsykiatrin. De söker vård för skador, magont, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, utagerande beteende, depression eller självskadebeteende. Men om inte våldet upptäcks och tar slut hjälper knappast den behandling de får annat än för stunden. Symtom hinner bli kroniska och hämmar barnens utveckling om man väntar för länge.

– Många gånger i veckan blir vi på Rädda Barnen kontaktade av barn, föräldrar och professionella som berättar om att våldsutsatta barn inte fått den rehabiliterig de har rätt till, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen i Stockholm.

I rapporten Våldsutsatta barn inom hälso- och sjukvården, framkommer det att hälso- och sjukvården försummar att anmäla misstänkt våld mot barn – trots att de är skyldiga att göra de enligt lag. För att barn ska våga berätta om våld och övergrepp behöver de få frågan, men det får de allt för sällan.

En liten pojke har utsatts för övergrepp av en granne. På BUP säger man att mamman är ett tillräckligt bra stöd. Att han gråter, inte vill gå till dagis och är rädd för att sova ser man som normala reaktioner.  Möjligen kan mamman få komma. Så känner inte hon. Hon vill att någon träffar honom och kollar hur han mår!

– Vecka efter vecka, år efter år möts vi av de här berättelserna. Vår kritik bekräftas i många fall av resultat från forskning. Alla tjänar på en förändring. Barn, föräldrar och skattebetalare, för det är dyrt att strunta i utsatta barn, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Vill du komma i kontakt med rapportförfattaren och psykologen Åsa Landberg kontakta Rädda Barnens presstjänst på 08 - 698 90 90.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.