Gå direkt till innehåll
Situationen allt mer desperat för barnen i Gaza

Pressmeddelande -

Situationen allt mer desperat för barnen i Gaza

Pojkar bland rasmassor
Fotograf Jozef Nateel/Save the Children

Var tredje skadad och vart femte dödsoffer i Gaza är ett barn. Rädda Barnen kräver ett omedelbart och permanent eldupphör och ett slut på det våld som orsakar ett enormt lidande för barn och deras familjer i både Gaza och i Israel.

Rädda Barnen finns på plats i Gaza sedan 1973 och står tillsammans med andra organisationer redo att öka hjälpinsatserna, men säkerhetsläget gör arbetet mycket svårt och farligt. Det krävs vapenvila för att nå barn och deras familjer med den hjälp de så desperat behöver. Det råder brist på det mesta och en majoritet av befolkningen saknar nu tillgång till rent vatten och sanitet.

Rädda Barnens team är berett att så fort som säkerheten tillåter distribuera vatten, tält och hygienartiklar till de hårdast drabbade barnen och deras familjer. Det behövs också barnvänliga platser där utbildad personal kan hjälpa barnen att hantera sina upplevelser.

- Drygt halva Gazas befolkning är barn och för dem är situationen obegriplig och skrämmande. De vuxna lever under enorm stress och har därför svårt att tillgodose barnens behov, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Det finns i praktiken inte någonstans att fly då gränserna är stängda. Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden och barnen är skyddslösa.  Över 100 000 människor har tvingats att lämna sina hem och de flesta söker skydd och bosätter sig i skolor. 70 000 barn beräknas vara i behov av psykosocialt stöd till följd av sina upplevelser och antalet ökar för varje dag. Många har redan tidigare upplevt stark emotionell stress till följd av de senaste årens konflikter.

- Redan innan den pågående konflikten blossade upp levde många familjer under mycket svåra förhållanden. 80 procent av befolkningen är beroende av humanitärt bistånd och undernäring och bristsjukdomar är vanligt bland barnen i Gaza, säger Elisabeth Dahlin.

Stöd Rädda Barnens Katastroffond. Genom att sms:a Akut100 till 72911 så bidrar du med 100 kronor.

 

 

 

 

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.