Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen vill hjälpa elever att må bra- lanserar nytt skolmaterial

Pressmeddelande -

Rädda Barnen vill hjälpa elever att må bra- lanserar nytt skolmaterial

Nu lanserar Rädda Barnen Livsknep- när du mår bra dåligt och mittemellan, ett material för att förenkla undervisning om psykiska hälsa i skolan, med ambitionen att öka barns välbefinnande i vardagen. Genom att prata om goda vanor och förstå känslor kan jobbiga stunder kännas mer hanterbara.


Materialet består av faktablad och aktivitetsblad med fem olika teman, och är framtaget för barn i åldrarna 9-13. Materialet är ett komplement till Rädda Barnens vuxenvägledning Blandade känslor samt barnboken 99 Livsknep.


Att främja barns psykiska hälsa kan göras på olika sätt och på olika arenor. Skolan är en arena där alla barn befinner sig. Rädda Barnens förhoppning är att bladen ska underlätta för skolpersonalen, och användas under hälsoundervisning eller på klassrådstid, gärna tillsammans med elevhälsan.

    • Rädda Barnen vill stötta vuxna i skolan som redan nu gör ett fantastiskt jobb. Vi vet att skolpersonal dagligen arbetar med dessa frågor, men har väldigt lite stöd och utrymme för det. Samtidigt vill vi stärka barnen genom att normalisera det faktum att livet går upp och ner. Alla mår bra ibland, dåligt ibland och oftast mitt emellan, men det finns mycket vi kan göra för att rusta oss inför det svåra i livet, säger Rädda Barnens psykolog Hanna Thermaenius som tagit fram skolmaterialet.

Helena Berntsson, lärare åk 4-9 i Västerås, har varit med och tagit fram Livskneps-bladen.

    • Med dessa blad tror jag att vi på ett enkelt sätt kan jobba mer förebyggande, och ha gemensamma knep när händelser uppstår. Det ger goda förutsättningar för att främja trygghet och studiero i skolan, säger hon.

Samtidigt pågår kampanjen Psykisk hälsa på schemat. I den arbetar Rädda Barnen tillsammans med 33 andra ideella organisationer för att regeringen ska ge Skolverket i uppdrag att göra psykisk hälsa till en självklar del av skolans hälsoundervisning. Organisationerna menar att det behövs tydligare formuleringar i läroplanen, och att skolpersonal behöver ges goda förutsättningar i form av tid och resurser för att kunna arbeta med frågan.

    • Regeringen måste agera. Sverige är sist ut i Norden med en sådan översyn. Hur många generationer ska komma ut i livet utan en grundläggande förståelse för motivation, självkänsla och stress? säger Siri Helle, psykolog och talesperson för kampanjen.
    • Vi på Rädda Barnen vet att barn och unga efterfrågar mer samtal om hur de ska må bättre, och vi menar att barn har rätt till denna livsviktiga kunskap. Vi kommer fortsätta kämpa för att psykisk hälsa ska vara en viktig del av skolan, avslutar Hanna Thermaenius.

Mer info om Kampanjen:
Psykisk hälsa på schemat är en kampanj som samlar 34 ideella organisationer som t ex Rädda Barnen, Friends och Sveriges Elevkårer. Syftet är att visa alla barns rätt till skolundervisning i psykisk hälsa ( Länk)

Mer info om Livsknep- när du mår bra dåligt och mitt emellan :
99 livsknep: för dig som mår bra, dåligt och mittemellan (raddabarnen.se)

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.