Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen inleder globalt samarbete med Astrid Lindgren AB

Pressmeddelande -

Rädda Barnen inleder globalt samarbete med Astrid Lindgren AB

Snart går inbjudningarna ut till Pippi Långstrumps 75-årskalas. 2020 blir ett jubileumsår med särskilt fokus på barn på flykt. Genom samarbeten med stora nationella och internationella partners kommer Pippi Långstrump bidra till att ge stöd åt Rädda Barnens arbete för flickor på flykt.

Nästa år fyller Pippi Långstrump 75 år. Eller för att vara korrekt, den första boken om Pippi fyller 75 år, hon själv kommer alltid att vara 9 år. Boken ”Pippi Långstrump” publicerades hösten 1945, en tid då miljontals människor tvingats på flykt, många av dem var barn. Ur en värld förödd av krig, skriver Astrid Lindgren fram en helt ny typ av flicka. En stark, snäll, nyfiken, anti-auktoritär och lekfull flicka som får extraordinära saker att hända. Idag, 75 år senare, är det fler människor på flykt än någonsin. 68,5 miljoner enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, och hälften av dessa är barn. Flickor är särskilt utsatta. Många av dem är också ensamma, eller separerade från sina föräldrar.

För att bidra till en bättre situation för barn på flykt, och för att hylla Pippi Långstrump som förebild och Astrid Lindgrens arv som en stark barnrättskämpe, har Astrid Lindgren Aktiebolag valt att inför 75-årsjubileet ingå ett globalt samarbete med Rädda Barnen.

- Jag kan inte komma på något bättre sätt att fira Pippi än att låta henne stödja världens mest utsatta barn idag, flickor på flykt. Min mormor Astrid Lindgrens kamp för barns rättigheter var livslång. Det går att se i alla hennes historier, men också i hennes arbete som opinionsbildare. Hon var en ambassadör för barn, oavsett deras bakgrund eller livssituation. För oss på Astrid Lindgren AB är det viktigt att fortsätta hennes arbete. Vi är väldigt glada och stolta över möjligheten att samarbeta med Rädda Barnen, säger Olle Nyman, vd Astrid Lindgren AB.

Rädda Barnen arbetar för att barns rättigheter ska respekteras och har därför initierat programmet Girls on the Move.

- Save the Children är glada och stolta över samarbetet med Astrid Lindgren Aktiebolag. Astrid Lindgren var en verklig barnrättshjälte. Det här partnerskapet gör det möjligt för oss att investera i program för barn på flykt med ett speciellt fokus på flickor. Flickor utsätts för större risker under varje skede av sin flykt. Vi är tacksamma för stödet från Astrid Lindgren Aktiebolag, det kommer att hjälpa oss i vårt arbete för dessa flickor, säger Lena Ingelstam, chef Internationella Programmet Rädda Barnen.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30