Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan till seminarium 6/5: Syria - 3 years on. Make or break?

Pressmeddelande -

Pressinbjudan till seminarium 6/5: Syria - 3 years on. Make or break?

Flyktingar köar för mat i Yarmok, Syrien. Foto:UNRWA 

Det som började med folkliga protester för demokratiska och ekonomiska reformer i mars 2011 har förvandlats till en av de värsta humanitära katastroferna sedan slutet av kalla kriget. Nära tre miljoner syrier har flytt landet, och sex miljoner människor är på flykt i sitt eget land. Sida och Rädda Barnen bjuder in till ett seminarium den 6 maj som ställer frågan: Är världens uppmärksamhet och engagemang fortfarande riktat mot Syrien och den humanitära krisen?
Över nio miljoner är i akut behov av humanitär hjälp inne i Syrien och hälften av den drabbade befolkningen är barn. Idag är mer än 60 procent av sjukhusen i Syrien stängda och i landets största stad Aleppo, där det fanns 2 500 läkare i tjänst före kriget, uppskattas idag antalet till ett trettiotal. Omkring 100 000 barn har dött i behandlingsbara sjukdomar som diabetes och astma sedan krigets början. Bistånds- och vårdpersonal blir systematiskt måltavlor för beväpnade aktörer från alla sidor av konflikten.Seminariet fokuserar bland annat på utvecklingen under konfliktens tre år, risken för att både media och givares intresse svalnar samt om situationen i grannländer som Libanon – som bär den stora bördan av flyktingarna från Syrien.

När: Tisdag 6 maj
Tid: 09.00 – 11.00 (registrering från 08.30)
Var: Oasen, Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Deltar gör bland annat: Sonia Zambakides, landchef för Rädda Barnen i Libanon; Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen Sverige; Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser, och Anders Frankenberg, enhetschef för Mellanöstern och Nordafrika på Sida.(Seminariet är på engelska.)

För mer information eller anmälan, kontakta Anders Maxson, pressansvarig på Rädda Barnen, 08-698 90 98, anders.maxson@rb.se eller Sidas presstjänst 08-698 55 55, press@sida.se 


Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.