Gå direkt till innehåll
Nya siffror: Hälften av alla barn i Somalia lider av akut undernäring

Pressmeddelande -

Nya siffror: Hälften av alla barn i Somalia lider av akut undernäring

Hälften av alla barn under fem år i Somalia lider av akut undernäring, enligt nya siffror från globala mätverktyget IPC. Ett av sex barn lider dessutom av den dödligaste formen av undernäring.

Somalia har drabbats hårt av den värsta torkan på 40 år, stigande livsmedelspriser och konflikter. Nya IPC-siffror visar att antalet barn som beräknas lida av akut undernäring har ökat till 1,8 miljoner barn, eller 54,5 procent av alla barn i Somalia. Det är en ökning med 20 procent jämfört med tidigare prognoser.

Drygt en halv miljon barn – eller ett av nästan sex barn – lider av den dödligaste formen av undernäring. Det är en ökning med 25 procent.

– Barn dör redan av undernäring i Somalia, och situationen beräknas bli allt värre. Aldrig tidigare har hungerkrisen i Somalia, som sträcker sig över hela Afrikas horn, varit så allvarlig. Vi behöver se krafttag - och det snabbt - för att stoppa en stundande svältkatastrof, säger Sebastian Derle, humanitär expert på Rädda Barnen.

  Fyra dåliga eller uteblivna skördar i följd sedan 2020, stigande priser på lokala och importerade matvaror, konflikter som tvingar folk att fly, torka och mer än tre miljoner döda djur har skapat en livshotande situation för Somalias befolkning. Nästan 6,7 miljoner människor, 41 procent av befolkningen, beräknas drabbas av utbredd livsmedelsbrist mellan oktober och december i år, vilket är en ökning med nästan 2,4 miljoner människor jämfört med tidigare siffror.

  Rädda Barnen uppmanar regeringar och givarorgan att avsätta mer medel till bland annat mat, vatten och hälsovårdstjänster. Vi uppmanar också till åtgärder som kan sätta stopp för situationen för gott. Då behöver det internationella samfundet ta itu med de grundläggande orsakerna genom att hitta en lösning på den globala klimatkrisen och stödja de mest drabbade samhällena att anpassa sig och förbereda sig på klimatkriser.

  Rädda Barnen har arbetat i Somalia sedan 1951. I år har vi nått ut till mer än 24 000 personer genom kontantprogram och behandlat mer än 50 000 barn för undernäring. Vi förser även mer än 25 000 hushåll med vatten.


  Ämnen

  Kategorier


  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

  Följ oss på:

  Twitter

  Facebook

  Kontakter

  Rädda Barnens pressjour

  Rädda Barnens pressjour

  Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
  Anne Thorngren

  Anne Thorngren

  Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
  Åsa Runström Awad

  Åsa Runström Awad

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

  Relaterat innehåll

  Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

  Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

  -som respekterar och värdesätter varje barn.
  -som lyssnar till – och lär av – barn
  -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.