Boken Ungdomar och hedersrelaterat våld är den första läroboken riktad till vuxna som i sin yrkesroll möter ungdomar som hamnar i kläm mellan två kulturer. Erfarenheterna baseras bl a på samtal med unga flickor och pojkar som sökt stöd på Rädda Barnens mottagning för ungdomar som har hamnat i konflikt med sina familjer på grund av sitt ursprung.
I Sverige finns det barn och ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Både flickor och pojkar. De står med ena foten i familjens kultur med långt gående kontroll av beteende och umgänge och med den andra foten i den svenska tonårskulturen. För att kunna hjälpa och stödja ungdomar med dessa komplexa problem krävs adekvat kunskap och metodik som är förankrad väl i teori och praktik. Socialsekreterare, psykologer, läkare, lärare, skolsköterskor, skolkuratorer, är exempel på yrkesgrupper som idag möter ungdomar utsatta för hedersrelaterat våld.
Rädda Barnens erfarenhet är att det behövs en fördjupad kunskap om de här ungdomarnas problematik. Den här boken ska fungera som ett stöd för alla de vuxna som i sin yrkesroll möter ungdomar. Boken lägger stor vikt vid bemötande och vikten av att ta ungdomarnas historier på allvar. Boken varvas bl a med mejl från unga flickor och pojkar som skickats till Rädda Barnen.
Det händer att bemötandet från skolan, på ungdomsmottagningarna inom socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin brister. Bristen av kompetens kring hedersproblematiken kan göra att vuxna som möter ungdomarna inte alltid inser situationens allvar. I boken finns ett exempel om Deniz möte med sjukvården.
Förra sommaren blev allt mycket värre. Då förstod jag att min pappa skulle ta mig till sitt hemland för att få mig bortgift. Jag blev livrädd, eftersom jag inte längre är oskuld. Jag beställde tid hos en gynekolog för jag hade hört att man kunde få en ny mödomshinna. När jag kom dit skrattade hon åt mig och sa att det är en myt!...
Boken Ungdomar och hedersrelaterat våld är skriven av Sevil Bremer, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, Monica Brendler-Lindqvist, socionom och leg. psykoterapeut. De arbetar på Rädda Barnens mottagning för barn och unga i kris. Den tredje författaren är Björn Wrangsjö, leg. läkare och docent i barn- och ungdomspsykiatri.
På bokmässan i Göteborg kommer Sevil Bremer och Monica Brendler- Lindqvist hålla seminarier kring bokens ämne. Fredagen den 22 september kl. 13.00-13.45 hålls seminariet Mina föräldrar vill gifta bort mig- Psykosocialt behandlingsarbete med ungdomar i hederskulturer. Tidigare på fredagen, kl. 10.30-10.50 kommer miniseminariet; De vill gifta bort mig, att hållas.
Rädda Barnens presstjänst: Titti Björsmo 070-19 00 777
Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.