Gå direkt till innehåll
Nepal: 5000 skolor förstörda

Pressmeddelande -

Nepal: 5000 skolor förstörda

Familjer köar för vatten. Katmandu, Nepal. Foto: Tom van Cakenberghe/Rädda barnen

Omfattningen av jordbävningskatastrofen i Nepal klarnar allt mer. Enligt de senaste sammanställningarna har nästan 5000 skolor helt förstörts. Bara i Gorkhadistriktet i centrala Nepal uppskattar Rädda Barnen att 90 procent av distriktets 500 skolor ligger i ruiner, vilket drabbar omkring 75 000 barn.

 - Barnen i Nepal kommer att behöva hjälp från det internationella samfundet för att återställa 5000 förstörda skolor annars riskerar denna katastrof att beröva tusentals barn sin grundläggande rätt till utbildning i månader, eller till och med år framöver, säger Roger Hodgson, biträdande landchef för Rädda Barnen i Nepal.

- Vi vet att en trygg skolmiljö är ett av de bästa sätten för barn att återfå en känsla av normalitet och att kunna prata om sina erfarenheter med sina kamrater, att hjälpa dem att återhämta sig från traumat.

Samtidigt tillbringade tiotusentals barn en fjärde natt sover utomhus i hällande regn, oförmögna eller helt enkelt för rädda för att återvända till sina hem. Många skadades i jordbävningen eller har sett sina familjemedlemmar skadas eller dödas.

-Minst 11 byar i Gorkhadistriktet har definitivt raserats, liksom en majoritet av vårdcentralerna och omkring 80 procent av hushållen. Kvar finns desperata människor som saknar tak över huvudet, säger Lynette Lim, kommunikationskoordinator för Rädda Barnen, i Gorkha.

Rädda Barnen distribuerar stöd i vissa av de värst drabbade områdena i Nepal, inklusive Gorkha och Katmandudalen. Trots svåra utmaningar i fält kan hjälpsändningar nu föra in förnödenheter både via flyg och vägtransporter. Totalt väntas 136 ton materiel flygas in under de närmaste dagarna, t ex dunkar, hinkar, plast, tvål och medicinsk utrustning. Från Indien körs också tusentals filtar och presenningar in via lastbilstransporter.

För mer information kontakta pressansvarig Anders Maxson, 08-6989098, anders.maxson@rb.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30