Gå direkt till innehåll
OBS! Denna bild är från en tidigare insats efter en tyfon på Filipperna.
OBS! Denna bild är från en tidigare insats efter en tyfon på Filipperna.

Pressmeddelande -

Mer än fyra miljoner barn drabbade efter att supertyfonen Rai slog till på Filipperna

Minst 4,1 miljoner barn har drabbats av supertyfonen Rai, som igår slog till på Filipperna. Tyfonen är den starkaste som drabbat Filippinerna i år och har orsakat omfattande förödelse och stor skada på hem och infrastruktur, elavbrott och vattenbrist.

I det hårdast drabbade området, Caraga, beräknas mer än 16 000 familjer ha blivit evakuerade från sina hem och bor nu på överfyllda evakueringscenter. Evakuerings- och räddningsoperationer pågår fortfarande.

Rädda Barnen är oroade över de barn och familjer som förlorat sina hem och varnar för att barnen befinner sig på trånga evakueringscenter och riskerar att drabbas av malaria, diarré eller smittas av covid-19. Vi har humanitära team som är redo att ta sig till de drabbade områdena.

– Det här är en svår situation där storsaklig evakuering pågår samtidigt som covid-19 ökar runt om i världen. Vi har sett 12 000 barn och unga i Mindanao som blivit evakuerade till överfyllda center där det finns få sängplatser. Nu när omikron-varianten ökar samtidigt som covid 19-vaccinationerna fortfarande är alldeles för låga i hela landet är vi särskilt oroade för att barn och deras föräldrar ska smittas och inte få den behandling de behöver, säger Jerome Balinton, Rädda Barnens humanitära chef i Filippinerna.

Rädda Barnen står redo att tillhandahålla nödvändiga förnödenheter för att hjälpa drabbade familjer att fortsätta ta hand om sina barn – inklusive hushållspaket med grundläggande produkter för familjer, presenningar för att bygga nödskydd och hygienpaket så att barn kan ta till förebyggande åtgärder.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.