Gå direkt till innehåll
Många barn offer för våldet i Jemen

Pressmeddelande -

Många barn offer för våldet i Jemen

19 barn har dödats och 200 skadats den senaste månaden i samband med demonstrationer och ökade stridigheter mellan regeringsstyrkor och rebellarméer i Jemen. Rädda Barnen förbereder för extra insatser för att kunna hjälpa de mest utsatta barnen om det oroliga läget fortsätter.

Konflikten mellan demonstranter och president Ali Abdullah Salehs säkerhetsstyrkor har intensifierats den senaste tiden och har tvingat många människor på flykt. En stor del av dem är barn. Sanna Johnson, Rädda Barnens regionchef i Mellanöstern och Nordafrika, är på plats i Jemen:

– Det här är ett rop på social rättvisa, folket har fått modet att säga att nu får det vara nog. Man kräver att barnen ska kunna gå i skolan och att man får tillgång till mat och vatten och att det blir en social rättvisa i hela landet.

Striderna fortsätter i städer över hela Jemen vilket gör barnen extremt utsatta för våld och övergrepp. Enligt rapporter från lokala organisationer har 19 barn i åldrarna 4-18 år dödats och 200 skadats i demonstrationer mellan den 18 februari och 18 mars. 18 av dessa barn träffades av skottsalvor, de andra drabbades av tår- och giftgaser. En 6-årig pojke träffades av pistolskott och några andra av exploderande missiler.

Många barn har även fått avbryta sin skolgång och Rädda Barnen vet med erfarenhet av tidigare katastrofarbete både i Jemen och över hela Mellanöstern, att skolmiljön är viktig för att skapa en känsla av trygghet och normalitet för barn i kristider.

- Lika viktigt är det att barn måste ha en säker plats att bo på med sina familjer. Barn och deras familjer måste kunna gå ut för att skaffa basvaror och för att leka, säger Sanna Johnson.

Rädda Barnen förbereder nu för extra insatser för att kunna hjälpa de mest utsatta barnen om det oroliga läget fortgår. Sedan tidigare har Rädda Barnen fokuserat på insatser som rör trygghet och skydd för barn, utbildning, näring och hälsa. Flera barnvänliga platser har satts upp runt om i landet.

Jemen är det fattigaste landet i Mellanöstern och Nordafrikaregionen, och ett av de fattigaste länderna i världen. Nästan hälften av landets befolkning på 21 miljoner människor är barn varav en stor del lider av undernäring.

Här kan du läsa mer om vårt arbete i Jemen. För kontakt med Sanna Johnson ring Rädda Barnens presstjänst 08 698 90 90 eller kontakta vår kommunikatör på plats Fatima Al Ajel, +967-1-427755/44, FAl-Ajel@mena.savethechildren.se

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33