Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Krigshandlingar mot barn i Jemen

Barn dör och blir militära måltavlor i Jemen. Tidigare i veckan bombades ett internflyktingläger i al-Mazraq och mer än 29 människor dödades. 14 av dödsoffren var barn och flera av dem var regelbundna besökare på Rädda Barnens särskilda barnvänliga plats i anslutning till lägret.

Rädda Barnen har nu tillfälligt stängt verksamheten i al-Mazraq på grund av det ökade våldet. Även organisationens familjecenter i Aden håller nu stängt. Rapporter talar om att majoriteten av pojkarna över 12 års ålder i många områden är beväpnade för att skydda sina familjer eller är på annat sätt involverade i de aktuella stridigheterna.

- Det var redan före de nu uppblossade striderna en extremt svår humanitär situation här. Barns rätt till trygghet och skydd är livsviktigt, och att alla parter i pågående konflikt respekterar internationella humanitära lagar och mänskliga rättigheter. Både flickor och pojkar tvingas leva i en ständig känsla av skräck från ljudet av bomber och granater, säger Rädda Barnens Charlotta Land, som arbetar som humanitär  barnskyddsrådgivare i Jemen.

I Jemen är nästan 16 miljoner människor (eller 61 procent av befolkningen) i behov av någon form av humanitär hjälp. 850 000 barn lider av akut undernäring i det som är arabvärldens fattigaste land. Det råder matbrist i stora delar av Jemen, och i vissa delar även vattenbrist.

Rädda Barnen har temporärt behövt evakuera all internationell personal, som nu arbetar med insatser i landet på distans, men verksamheten fortsätter genom jemenitisk personal och lokala partnerorganisationer i landet. Organisationen har funnits i Jemen sedan 1963 och arbetar med ett brett spektrum av insatser för barn, allt från vattenförsörjning till att stärka barns rättigheter i det jemenitiska samhället.

- Jemen är tyvärr inte tillräckligt uppmärksammat i det internationella stödet för hjälparbetet, och det är främst när det händer något som nu som de stora givarna strömmar till. Så kan det inte få vara, utan jag skulle vilja se att världssamfundet tog ett långsiktigt grepp och började fokusera på de underliggande orsakerna till osäkerhet nu och i framtiden för barn i Jemen. I mångt och mycket är det orättvisor, fattigdom och ett kollapsat samhällssystem för att tillgodose de mest basala mänskliga behov som är roten till de interna svårigheterna, utöver de som kommer utifrån, säger Charlotta Land.

För mer information eller intervjuer med Charlotta Land, kontakta pressansvarig Anders Maxson, 08-698 9098, anders.maxson@rb.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33