Gå direkt till innehåll
Svenska artister har har bytt ut sin canvas på en av sina låtar på Spotify och lagt ut Rädda Barnens animation som visar hur det kan kännas att må dåligt.
Svenska artister har har bytt ut sin canvas på en av sina låtar på Spotify och lagt ut Rädda Barnens animation som visar hur det kan kännas att må dåligt.

Pressmeddelande -

Kända svenska artister donerar låtomslag till förmån för Rädda Barnen och Tim Bergling Foundation

Nu ingår Rädda Barnen ett samarbete med Tim Bergling Foundation för att främja psykisk hälsa bland unga. Till sin hjälp har man flera kända svenska artister, däribland Benjamin Ingrosso, Elliphant, Oscar Zia och Miriam Bryant som nu upplåter utrymme på sin främsta plattform – Spotify – för att belysa att insidan är svår att se.

Under perioden kommer artisterna att byta ut flera av sina så kallade canvas, de rörliga låtomslag som finns i mobilversionen av Spotify, för att istället ge plats åt korta filmer som visar hur det kan kännas att må psykiskt dåligt utifrån barns egna berättelser. Syftet är att visa att man inte behöver känna sig ensam i sina känslor, och att det finns hjälp att få. Artisten Elliphant är en av dem som ställt sig bakom kampanjen, och som bytt ut de rörliga låtomslagen till flera av sina låtar.

– Psykisk ohälsa är ett enormt problem och jag vågar med säkerhet påstå att alla varit drabbade av det på något sätt. Det behöver verkligen inte synas på utsidan vilket kaos som pågår inom en och det är därför viktigt att vi pratar om det - att vi frågar andra hur de mår och att vi inte tvekar att söka hjälp om vi mår dålig, säger Ellinor “Elliphant” Olovsdotter.

Kampanjen är startskottet på Rädda Barnen och Tim Bergling Foundations långsiktiga och gemensamma kraftsamling för att främja psykisk hälsa bland barn och unga. På sikt vill man skapa fler ytor där barn och unga kan känna trygghet och få hjälp. Kreativitet och en meningsfull fritid är viktiga pusselbitar i att främja psykisk hälsa, menar Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, och det är därför också glädjande att så många artister ställt sig bakom initiativet.

– Det här samarbetet syftar till att skapa fler gemensamma mötesplatser för barn och unga, där leken för de yngre, och musik och samtal för de äldre, kan vara verktyg för att uttrycka känslor, utvecklas och stärkas. Platserna vill vi skapa tillsammans med barn och unga för att kunna möta de behov som de har, och för att tillsammans jobba proaktivt för att främja psykisk hälsa, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Tillsammans vill man arbeta för att minska stigmat kring att prata om psykisk hälsa. En del av samarbetet kommer fokusera på den fritidsverksamhet som Rädda Barnen bedriver runtom i landet.

– Jag ser fram emot att samarbeta med Rädda Barnen som redan gör ett bra jobb kring ämnen som vi brinner för i Tim Bergling Foundation. Jag är också imponerad av deras ambition att skapa en meningsfull fritid för barn och unga som är en viktig del i livet mellan hemmet och skolan, säger Klas Bergling på Tim Bergling Foundation.

Några ytterligare artister som donerar sina canvas på Spotify är Felix Sandman, Sabina Ddumba, LOVA, Måns Zelmerlöw, Cherrie, Loreen och Janice. Samtliga artister har engagerat sig helt ideellt. Kampanjen pågår under fyra veckor.

Rädda Barnens arbete inom psykisk hälsa:
 https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/barn-i-sverige/ungas-psykiska-halsa/

Animationerna på Spotify: 
https://open.spotify.com/playlist/5ilxDNfB9wUX603hdVZQVd?si=xw-zwtJOTze4Y3iD9KwKLw

Kampanjfilmerna för att öka psykisk hälsa hos unga:
https://www.youtube.com/watch?v=gO2GaYExm8Q
https://youtu.be/lYFIdjXT8gM


Om Tim Bergling Foundation:
Familjen Bergling startade stiftelsen Tim Bergling Foundation till minne av Tim Bergling efter hans bortgång 20 april 2018. Tim Bergling Foundation arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa och självmord bland barn, unga och unga vuxna. Stiftelsen arbetar även för att minska stigmat som omger dessa frågor.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.