Gå direkt till innehåll
Framtiden för Haitis barn hotas av brist på pengar

Pressmeddelande -

Framtiden för Haitis barn hotas av brist på pengar

Två år efter jordbävningen i Haiti har många framsteg gjorts. Men barnens framtid och landets återuppbyggnad hotas av underfinansiering.

Sedan jordbävningen har Rädda Barnen hjälpt 1,2 miljoner människor genom hälsokliniker och kolerabehandling. 40 000 personer har fått långsiktig tillgång till rent vatten. Rädda Barnens arbete på skolor, inklusive byggandet av 229 klassrum och utbildning av 1 200 lärare, har gjort det möjligt för 30 000 barn att gå i skolan - många av dem för första gången. 3 500 familjer har fått kontanta bidrag för att köpa mat, rent vatten och andra nödvändigheter.

– Vi ser tecken på framsteg i Haiti, men fortfarande bor en halv miljon människor i provisoriska tält, säger Gary Shaye, Rädda Barnens landchef i Haiti. Barn som lever under dessa förhållanden är extremt sårbara för sjukdomar och orkaner. Nu är det ett halvt år kvar till nästa orkansäsong, och vi behöver en långsiktig lösning innan en ny nödsituation uppstår.

Rädda Barnen kräver att det internationella samfundet uppfyller sina utlovade åtaganden till Haiti samt ökar den långsiktiga finansieringen, annars riskerar de framsteg som gjorts sedan jordbävningen att raseras. Insatserna måste dessutom trappas upp för att hantera den fortsatta kolerakrisen.

Rädda Barnen har samlat in 128 miljoner dollar, nästan tre fjärdedelar, av målet på 175 miljoner dollar för att finansiera fem års återuppbyggnadsarbete efter jordbävningen, kolerautbrottet och orkanen Tomas. Detta arbete, och att hjälpa människor att förbereda sig för kommande katastrofer är avgörande för att säkerställa att Haitis barn kan överleva sin barndom och utvecklas till sin fulla potential.

För intervjuer med Gary Shaye, landchef för Rädda Barnen på Haiti eller Mari Mörth, ansvarig för Rädda Barnens katastrofarbete, ring presstjänsten 08-698 90 90. Vi kan även tillhandahålla foto & videomaterial för redaktionell användning.

Bakgrund och fakta:
En förödande jordbävning drabbade Haiti den 12 januari 2010. Mer än 220 000 människor dödades och 2,3 miljoner människor blev hemlösa i en av världens största naturkatastrofer. Tio månader senare, oktober 2010, utbröt dessutom en koleraepidemi som fortfarande är aktiv och som enligt FN hittills krävt över 6 700 liv.
Hittills har Rädda Barnens arbete har omfattat:
Cirka 75 procent av barnen som bor i tältläger går i skolan
• stöttat mer är 270 skolor.
• byggt 38 skolor i jordbävningsdrabbade områden för 13 575 barn
• reparerat  cirka 650 skolor
•  byggt mer än 100 000 tillfälliga bostäder och mer än 4 500 permanenta bostäder.
Rädda Barnen har återförenat barn med sina familjer och skyddar barn som hotas av våld, övergrepp och exploatering.

Läs även vår 2-årsrapport "Building hope in Haiti" (se länk längre ner)

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterat material