Gå direkt till innehåll
FN-rapport ger den Saudiledda koalitionen fripass samtidigt som barn dör i flyganfall

Pressmeddelande -

FN-rapport ger den Saudiledda koalitionen fripass samtidigt som barn dör i flyganfall

Senast i gårdagens två flyganfall i Sa’ada i Jemen dödades 13 människor varav minst fyra barn. Detta sker samtidigt som FNs årliga rapport om barn och väpnad konflikt plockar bort den Saudiledda koalitionen från sin svarta lista vad gäller dödande och lemlästande av barn, trots överväldigande bevis om motsatsen. Det här är ett beslut som allvarligt underminerar den viktigaste mekanismen vi har gällande grova förbrytelser mot barn i väpnade konflikter. Genom att årets FN-rapport om barn och väpnad konflikt misslyckas med att hålla den Saudiledda koalitionen ansvarig för övergrepp i Jemen får de i praktiken frikort att fortsätta begå grova förbrytelser mot barn i väpnad konflikt. Detta hotar att undergräva rapportens trovärdighet och försvaga den som ett verktyg för att främja ansvarsutkrävande och efterlevnad av internationell rätt.

Vi ser ännu ett bevis på att den utdragna konflikten i Jemen fortfarande är långt ifrån över. Miljoner barn är fast i en spiral av våld, fruktan för sina liv, undernäring och sjukdom, medan bomber faller runt dem och coronakrisen obönhörligt skördar fler och fler offer i ett land vars infrastruktur bombats sönder och där sjukvården går på knäna.

– Coronautbrottet i landet borde ha lett till en vapenvila, där alla parter – och särskilt det jemenitiska folket – hade kunnat fokusera på att bekämpa viruset. Istället sprids nu viruset snabbt och hälsosystemet kollapsar, samtidigt som barn fortsätter att dödas och lemlästas i konflikten, säger Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell.


– Den enda verkliga lösningen på denna kris är en politisk lösning - ett omedelbart slut på fientligheterna och en återgång till förhandlingsborden för att nå en varaktig fred. Det är det enda sättet om jemeniter någonsin ska kunna börja återuppbygga sina liv, kommenterar Xavier Joubert, Rädda Barnens landchef i Jemen.

Ämnen

Taggar


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. Begränsade öppettider under sommarveckorna 29 och 30: endast kontorstid - ej helger. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterade nyheter

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.