Gå direkt till innehåll
Fler öar i Filippinerna drabbade rapporterar Rädda Barnen

Pressmeddelande -

Fler öar i Filippinerna drabbade rapporterar Rädda Barnen

Barn i Estancia på ön Panay. Foto: Rädda Barnen

På ön Panay har 90 000 bostäder förstörts av tyfonen Haiyan, rapporterar Rädda Barnen på plats i Filippinerna. Organisationens omfattande insats utgår nu från baser på tre av de värst drabbade öarna -  Leyte, Cebu, och Panay. Rädda Barnen har under onsdagen flugit in stora mängder förnödenheter som nu transporteras ut till tyfonhärjade områden.

-  I första skedet talades det mycket om katastrofens omfattning i Tacloban, men nu ser vi att det är många andra områden som också är svårt drabbade. Vi samordnar vårt arbete med lokala myndigheter och andra hjälporganisationer, säger Rädda Barnens Asienchef Britta Öström på plats i Filippinerna.

Ett av Rädda Barnens fokus ligger på att ge trygghet och skydd till de mest utsatta barnen. Filippinerna utsätts återkommande för naturkatastrofer och i spåren av dem ökar risken för barn att utsättas för trafficking och andra övergrepp.

-  Störst är risken för de fattigaste barnen, vars föräldrar ofta tvingas arbeta på annan ort. En stor del av befolkningen kan inte längre hitta arbete på landsbygden utan flyttar till städer eller till och med utomlands för att få arbete. En del barn lämnas då kvar med bara den ena föräldern eller hos släktingar. Många av de barnen är idag de som är värst utsatta, för det finns kanske ingen som kan ta hand om dem. Därför är det viktigt att vi kan hålla skolor öppna eller upprätta barnvänliga platser för dessa barn, säger Britta Öström.

Det är fortsatt svårt att nå ut med transporter, både beroende på att infrastrukturen är förstörd och att säkerhetsläget är osäkert. Det förekommer uppgifter om plundring av hjälpsändningar, men Rädda Barnen har inte några sådana bekräftade uppgifter.  En sammanställning av Rädda Barnens insatser just nu finns att läsa här .

För bilder, information, eller intervjuer, kontakta pressansvarig Anders Maxson, 08-698 90 98  anders.maxson@rb.se.

  • Sms:a KATASTROF100 (utan mellanslag) till 72950 och skänk 100 kr till vårt katastrofarbete.
  • Ge en gåva till Katastroffonden:
  • Plusgiro: 90 2003-3
  • Bankgiro: 902-0033
  • Märk gåvan "Katastrof"

Rädda Barnen samlar även in pengar i samarbete med TV4 och Röda Korset, Läkare utan gränser, Unicef och UNHCR.

Det här räcker pengarna till:

  • 7 kr - Vattenreningstabletter för 350 liter vatten
  • 60 kr – Filt
  • 360 kr – Hygienpaket för en familj
  • 430 kr – Köksutrustning för en familj

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.