Gå direkt till innehåll
Filippinerna kan bli första land i Asien att förbjuda barnaga

Pressmeddelande -

Filippinerna kan bli första land i Asien att förbjuda barnaga


 
Inget land i Asien har ännu infört en lag som förbjuder barnaga, men Filippinerna är på god väg att göra det. Tillsammans med riksdagsledamöterna Ulrika Carlsson (C) och Morgan Johansson (S) besöker Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin Filippinerna, för att stötta de krafter som vill stoppa barnagan.

 - Rädda Barnen har aktivt arbetat med frågan på Filippinerna sedan 2006, bland annat genom att hjälpa de organisationer och nätverk som arbetar med barns rättigheter, säger Elisabeth Dahlin.

Ett lagförslag om förbud mot barnaga har antagits av filippinska parlamentets ena kammare, representanthuset, nästa steg är nu att även senaten röstar igenom förslaget. Den svenska delegationens besök kommer därför i ett avgörande läge, när både de som är för och de om är emot ett förbud gör allt för att övertyga politikerna i senaten.

 - Vi har träffat våra parlamentskollegor och delat med oss av erfarenheterna från när Sverige som första land i världen införde ett förbud 1979, säger Ulrika Carlsson (C), ordförande i Riksdagens tvärpolitiska barngrupp.

 - Det är viktigt att stödja alla de människor som arbetar för att driva igenom lagförslaget, så att det framöver kommer att finnas ett lagligt skydd för alla barn i Filippinerna, säger Morgan Johansson (S).

Att föräldrar slår eller på andra sätt kränker sina barn i syfte att disciplinera dem är vanligt i Filippinerna, som i så många andra länder. Studier visar att så många som 70 procent av barnen mellan 7-10 år får smisk, örfilar eller andra typer av slag av sina föräldrar. Sverige var 1979 först i världen att anta en anti-aga lag som också gjorde det förbjudet för föräldrar att aga sina barn. Sedan dess har 30 länder världen över följt i samma spår, men hittills inget i Asien.

Kontaktuppgifter:
- För kontakt med Elisabeth Dahlin, kontakta Presstjänsten Rädda Barnen 08-698 90 90
- För kontakt med Morgan Johansson, kontakta Anne Ekberg, 072-214 36 14
- För kontakt med Ulrika Carlsson, kontakta Jonas Nyström 070-1041695

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.