Följ Rädda Barnen

En trygg plats för Eliassiant

Pressmeddelande   •   Feb 01, 2010 10:55 CET

10-åriga Eliassaint Keita satt bakom huset och läste läxor när jordbävningen kom. Hon klarade sig men hennes föräldrar, som var inomhus, dog när huset rasade ihop. Nu bor hon med sin farbror i ett av de många tillfälliga tältlägren i Port-au-Prince.
- Jag bor med min farbror nu. Förut bodde jag i Plaine, Croix de Bouquet. Jag satt och läste läxor på gården bakom mitt hus när jordbävningen kom. Min mamma och pappa var inne i huset och de dog, precis som mina tre kusiner. Jag har inga systrar eller bröder. Min farbror tog hand om mig och sen tog han och min faster mig till det här lägret. Det är ok här, säger Eliassaint.

Barnvänliga platser för 10 000 barn
I Cepem-lägret bor 400 familjer och 38 barn som förlorat sina föräldrar. De flesta av barnen bor tillsammans med någon släkting. Rädda Barnen har öppnat en trygg, barnvänlig plats där barnen kan tala om sina upplevelser och socialarbetare ordnar aktiviteter för dem.
Hittills har Rädda Barnen öppnat 16 barnvänliga platser i Port-au-Prince och Jacmel, dit 10 000 barn har kunnat komma några timmar per dag.

I klippet nedan berättar 9-åriga Andrise om sin upplevelse av jordbävningen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se