Följ Rädda Barnen

Efter översvämningarna i Pakistan – barnarbete allt vanligare

Pressmeddelande   •   Aug 08, 2011 11:58 CEST

Sommaren 2010 drabbades Pakistan av mycket svåra översvämningar, och miljoner människor tvingades fly sina hem. Ett år senare har allt fler barn tvingats ut i arbete som en följd av översvämningarna, visar en ny rapport från Rädda Barnen. I vissa av de drabbade områdena har antalet arbetande barn ökat med en tredjedel.

Den kraftiga ökningen av antalet arbetande barn beror på att många familjer förlorat möjligheten att försörja sig, enligt rapporten. Efter fjolårets katastrof har hushållens inkomster i vissa områden sjunkit med upp till 70 procent. Många tvingas lösa detta genom att låta barnen arbeta; ibland med farliga uppgifter på till exempel fabriker eller bilverkstäder.
En annan orsak till att så många fler barn arbetar i dag är att skolsystemet i de drabbade områdena kollapsat. Det finns inga skolor att gå till och det saknas lärare.
– Vi måste nu verka för att barnarbetet upphör och att fler barn kan återvända till skolan, säger David Wright, Rädda Barnens chef i Pakistan.

Många drabbade
Omkring 10 miljoner barn drabbades av översvämningarna, som var de värsta i Pakistan på 75 år. Rädda Barnens katastrofinsats blev en av de största i organisationens historia, och hittills har 4 miljoner människor - varav hälften barn - fått hjälp av Rädda Barnen i form av mat, sjukvård, boende eller sanitära åtgärder. Organisationen har även inrättat barnvänliga platser i drabbade områden.
Naila, 10, brukar gå till ett av dem, den i staden Tehsil Thul.

– Jag älskar att komma hit! Jag vill vara här även på söndagar för jag blir så uttråkad av att bara vara hemma och där finns ingenting att göra, säger Naila.
På den barnvänliga plasten kan hon träffa jämnåriga, leka och samtala med trygga vuxna.

– Det jag gillar mest med att vara här är att jag kan fortsätta min utbildning och att vi kan leka tillsammans. Och jag gillar min lärare jättemycket och hon gillar mig.

Mer hjälp behövs
Trots de stora insatser som gjorts så når hjälpen inte alla. Många barn kämpar fortfarande för att överleva, medan andra brottas med svåra trauman efter katastrofen. 23 procent av barnen i de drabbade områdena är undernärda.
– För att kunna minska hungern i området och för att kunna hjälpa människor att bygga upp sina liv och sin ekonomi måste det nu till större ansträngningar från den pakistanska regeringen och det internationella samfundet, säger David Wright. 
Den fullständiga rapporten om Pakistan ett år efter översvämningarna finns att få via Rädda Barnens websida rb.se/press.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube