- Barns rättigheter och behov riskerar att glömmas bort nu när den första akuta fasen av katastrofarbetet är avslutad, säger Alfhild Petrén, biträdande Generalsekreterare och ansvarig för Rädda Barnens arbete i den tsunamidrabbade regionen.
Det har nu gått ett halvår efter flodvågens skoningslösa framfart. I början av katastrofen rapporterade media flitigt om de katastrofala följderna för barnen. Hundratusentals människor miste livet, varav många barn. Mellan en tredjedel och hälften av dem 127 000 som dog i Indonesien i tsunamikatastrofen var barn. Andra förlorade sina familjer. Deras liv och framtid slogs i kras. Även i Sverige drabbades många familjer. Över 500 svenskar miste livet i tsunamin.
Människor världen över har visat en enorm generositet, säger Alfhild Petrén, biträdande Generalsekreterare i Rädda Barnen. Rädda Barnen, har tillsammans med sina 26 systerorganisationer inom International Save the Children Alliance, tagit emot 1,8 miljarder kronor (245 miljoner USD). Bara i Sverige har Rädda Barnen tagit emot 124 miljoner kronor. Pengar som gör det möjligt för oss att bidra både med katastrofhjälp och långsiktigt stöd. Hittills har vi inom Save the Children kunnat bistå 625 000 människor, varav 250 000 barn, i de drabbade regionerna.
Save the Children fick snabbt igång ett effektivt hjälparbete, eftersom våra systerorganisationer sedan decennier har verksamhet i flera av de värst drabbade länderna i Asien. Rädda Barnen har koncentrerat sina insatser till de fyra länder som drabbades hårdast av katastrofen; Indonesien, Sri Lanka, Indien och Thailand. Det är viktigt att samordna och planera våra insatser och stödja de lokala krafterna, så att vi bidrar till verkliga förbättringar, särskilt för barnen som är mest sårbara och utsatta.
Så här långt kan vi se att våra insatser varit lyckade, säger Alfhild Petrén. Save the Childrens snabba insatser bidrog till att avvärja den andra dödsvåg av undernäring och sjukdomar, som många experter förutsade skulle följa i katastrofens spår.
International Save the Children Alliance beskriver i en 12-sidig rapport, de första sex månadernas arbete med de barn och familjer som drabbades av flodvågskatastrofen. Rapporten Through the Eyes of Children finns att läsa på vår hemsida, www.rb.se. Rapporten tar upp Save the Childrens arbete med att dela ut mat, mediciner, rent vatten, filtar, tält, erbjuda psykosocialt stöd och ge familjer möjligheter till försörjning i Indonesien, Sri Lanka och Indien. I rapporten framkommer att mer än 3 000 barn, som separerats från sina föräldrar, har registrerats av Save the Children och en stor del av dem har återförenats med sina familjer eller släktingar. Tusentals barn har fått hjälp att återvända till skolan. Många barn har kunnat ta sin tillflykt till de barnvänliga platser som skapades i olika uppsamlingsläger, där de kunnat träffa andra barn, leka och koppla av.
I rapporten ges flera exempel på Save the Childrens insatser i de drabbade områdena. I Indonesien har vi t ex:
- Distribuerat 8 000 ton mat till mer än 292 000 överlevande.
- Delat ut 27 000 hushållspaket, som innehåller kokkärl och skydd för regn, vind och sol.
- Levererat över 1 000 skolpaket, som har kommit 50 000 barn till godo.
- Distribuerat 2 000 förbandslådor och 100 mödravårdspaket, som kom 4 000 människor till godo.
- Delat ut näringstillskott till 17 000 mammor och barn.
- Vaccinerat mer än 3 100 barn mot mässling.
- Erbjudit ekonomisk ersättning för tillfälliga jobb till mer än 17 800 människor.
I Sverige anordnade Rädda Barnen i samband med vårterminsstarten flera kostnadsfria seminarier i Stockholm, Göteborg och Malmö för skolpersonal om barn i kris. Vi utvecklade och spred material, som fungerade som ett stöd för de vuxna som kom att möta barn efter tsunamin. Dessutom erbjuder vi stöd för barn i sorg. Rädda Barnens verksamhet för att hjälpa barn och ungdomar i Sverige, som på ett eller annat sätt drabbats av tsunamikatastrofen, har hittills kostat runt 2 miljoner kronor.
I media har det målats upp en bild att frivilligorganisationerna inte behöver alla de pengar som samlats in. Save the Children har använt omkring 15 procent av alla insamlade pengar under de första fem månaderna. Resten behövs under lång tid framöver. Nu finns, med det stora stöd som vi fått, en möjlighet att faktiskt förbättra barns liv långsiktigt.
Men Save the Children står också, som många andra, inför stora utmaningar. Flera problem påverkar återuppbyggnadsarbetet i den drabbade regionen. I huvudsak rör det sig om svårigheter med samordning av olika bidrag och insatser, legala problem och dilemman kring markrättigheter och med de konflikter som pågår i Indonesien och Sri Lanka.
Vi räknar med att vårt arbete behöver pågå ända fram till 2010, säger Alfhild Petrén. Arbetet inriktas fortsatt på att få barns behov att väga tungt i återuppbyggnaden av bostadsområden och lokalsamhällen, att deras åsikter och lösningar tas tillvara. Vidare på att alla barn får tillgång till en bra skola och utbildning. Och att barn skyddas mot utnyttjande och övergrepp och får tillgång till socialt stöd.
Det är viktigt att samordna och planera våra insatser och stödja de lokala krafterna, så att vi bidrar till verkliga förbättringar, särskilt för barnen som är mest sårbara och utsatta, poängterar Alfhild Petrén. Tack vare alla generösa bidrag har vi nu en enastående möjlighet att planera för insatser på lång sikt.
Presstjänst: Mie Melin, 08-698 90 66, 0708-98 90 66, mie.melin@rb. Torsgatan 4, 107 88 Stockholm tfn: 08-698 90 00, fax: 08-698 90 14. http://www.rb.se
Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.