Gå direkt till innehåll
Barnen drabbas när våldet eskalerar i Gaza och Israel

Pressmeddelande -

Barnen drabbas när våldet eskalerar i Gaza och Israel

Familjer i Gaza, som sedan länge är vana att leva under mycket svåra förhållanden, börjar nu få slut på mat och vatten. Sjukhusen får inga leveranser och mer än 1,7 miljoner människor, där hälften av dem är barn – sitter fast i sina hus sedan attackerna startade, med strömavbrott som varar upp till 18 timmar om dagen.

– Det är en farlig och skrämmande tid för barn. Det finns inte längre något rent vatten så barnen dricker det förorenade kranvattnet som kommer att orsaka mer allvarliga hälsoproblem. När de blir sjuka kan föräldrarna inte ta dem till sjukhus. Med så många barn som redan är undernärda, och lider av till exempel anemi, är det här som händer nu potentiellt förödande för barnen, säger Osama Damo, som jobbar i en av Rädda Barnens katastrofteam inne i Gaza.

Skolor och kliniker har drabbats hårt. 25 skolor, två kliniker och ett sjukhus har skadats. Alla skolor inne i Gaza är stängda.

Rädda Barnen bedömer tillståndet i Gaza som en katastrofsituation. Så snart det är tillräckligt säkert kommer Rädda Barnens katastrofteam distribuera matpaket, vatten och mediciner. Organisationen kommer inrätta trygga barnplatser med utbildad personal för att hjälpa barnen att hantera sina traumatiska upplevelser.

– Rädslan bland vuxna är enorm, så du kan föreställa sig hur det är för barn. Upptrappning av våldet i en redan bräcklig situation är extremt farligt för barn. De blir djupt påverkade av vad de har upplevt, och många kan behöva specialistvård och stöd. Rädda Barnen kräver ett omedelbart och permanent eldupphör, säger Mari Mörth, humanitär chef på Rädda Barnen.

För intervjuer med Rädda Barnens humanitära chef Mari Mörth eller med några av Rädda Barnens medarbetare på plats i katastrofinsatsen i Gaza kontakta presstjänsten på 08 698 90 90.

Stöd Rädda Barnens katastroffond! Katastroffonden gör det möjligt att omedelbart ge stöd där det behövs. SMS:a till 72 950 och skriv KATASTROF100 och skänk därmed 100 kronor. Eller sätt in pengar på Bankgiro/Postgiro: 90 20 03-3 Ange "katastrof". Rädda Barnen är på plats både i Gaza och Israel.

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30