Gå direkt till innehåll
Abdi, i Etiopien, var akut undernärd vid fem månaders ålder. Tack vare Rädda Barnen kunde han få hjälp och bli friskförklarad.
Abdi, i Etiopien, var akut undernärd vid fem månaders ålder. Tack vare Rädda Barnen kunde han få hjälp och bli friskförklarad.

Pressmeddelande -

185 000 riskerar att dö av svält i Etiopien

Allt fler barn går hungriga i östra Afrika och tusentals barn har redan dött av undernäring i regionen. Hungerkrisen kommer att förvärras när matpriserna fortsätter stiga till följd av kriget i Ukraina. I vissa regioner i Etiopien har antalet människor som lider av undernäring ökat med 43% mellan januari och april i år.

185 000 barn i Etiopien är drabbade av den dödligaste varianten av undernäring. Kombinationen av den värsta torkan på 40 år, pandemi, konflikt och brist på ekonomiskt stöd har lett till att över en miljon människor är i akut behov av hjälp i fyra regioner i Etiopien.

Våra kollegor berättar att många mindre nomadsamhällen i nordöstra delen av landet är på gränsen till svält. Antalet som söker hjälp för undernäring på våra mottagningar har ökat med 320 procent mellan september 2021 och januari 2022.

Ahmed lever i Somali-regionen tillsammans med sina sju barn och fru. De tvingades fly för att hitta mat och vatten.

– Jag vet inte hur jag ska ge mina barn mat. Regnet uteblev. Gräset vissnade. Mina får och getter dog, tillsammans hundratals och tusentals djur i vår by. Vi packade våra få ägodelar och gav oss i väg vid midnatt, säger Ahmed.

  I Etiopien är nästan en fjärdedel av all befolkning, 30 miljoner människor, i behov av humanitär hjälp. Ungefär 12 miljoner av dem är barn.

  – På plats kunde jag tydligt se att barnen, särskilt de små, drabbats värst. Extrem torka, förlorade inkomster och flykt inom landet har knäckt många familjers motståndskraft, samtidigt som pandemin och kriget i Ukraina drivit upp matpriser och minskat stödet från givare. Överallt där vi jobbar handlar det nu om att rädda liv, säger Sebastian Derle, landsansvarig ör Etiopien, som besökte landet tidigare i år.

  Hela regionen drabbas av den värsta torkan på 40 år. I Etiopien, Kenya och Somalia beräknas en person dö på grund av hunger var 48:e sekund.

  Rädda Barnen har varit på plats i Etiopien i över 60 år och arbetar bland annat med näring, vatten och sanitet, skydd och utbildning för barn och deras familjer.

  Ämnen

  Kategorier


  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

  Följ oss på:

  Twitter

  Facebook

  Kontakter

  Rädda Barnens pressjour

  Rädda Barnens pressjour

  Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
  Anne Thorngren

  Anne Thorngren

  Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
  Åsa Runström Awad

  Åsa Runström Awad

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
  Oskar Kollberg

  Oskar Kollberg

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

  Relaterat innehåll

  Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

  Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

  -som respekterar och värdesätter varje barn.
  -som lyssnar till – och lär av – barn
  -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.