Våra synpunkter på Migrationsverkets förslag till skyddsprocess
Rädda Barnen har fått möjlighet att lämna synpunkter på Migrationsverkets förslag till skyddsprocess (Dnr 1.4.3-2016-193808).
Rädda Barnen har fått möjlighet att lämna synpunkter på Migrationsverkets förslag till skyddsprocess (Dnr 1.4.3-2016-193808).
I utkastet till lagrådsremissen föreslås att kroppsbesiktning i syfte att utreda ålder ska få göras på den som skäligen misstänks för ett brott som kan ge fängelse, under förutsättning att den misstänktes ålder har betydelse för påföljden. Det kan handla om att avgöra om den misstänkte är straffmyndig, eller om att åldern annars kan ha betydelse för val av påföljd eller straffmätning.
Ju2016/09295/L7. I utkastet till lagrådsremiss föreslås ett tydligare lagstöd för polisens användning av tvångsåtgärder vid verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut, att polisen ska kunna återlämna verkställighetsärenden till Migrationsverket.
Rädda Barnens yttrande över departementspromemorian Ett sammanhållet mottagande med tidsbegränsade uppehållstillstånd (Ds 2016:45).
Rädda Barnen är positiv till intentionerna med lagrådsremissen – att underlätta för nyanlända ungdomar att studera på gymnasiet.
Rädda Barnen känner stor oro för alla de barn, hjälparbetare, och andra civila som nu är instängda i östra Aleppo. Våra partnerorganisationer på plats har mer än 300 medarbetare kvar i staden, som försöker överleva de intensiva striderna tillsammans med sina familjer.
Rädda Barnen beklagar att regeringen inte har remitterat förslaget om en reviderad Dublinförordning men väljer ändå att lämna sina synpunkter. Dessa ska läsas i förhållande till organisationens remissvar på EU-kommissionens förslag på övriga rättsakter i det nya gemensamma europeiska asylsystemet.
Rädda Barnen beklagar att regeringen inte har remitterat förslaget om en reviderad Eurodacförordning men väljer ändå att lämna sina synpunkter.
Regeringen har idag aviserat en lagändring gällande de tillfälliga uppehållstillstånden för ensamkommande barn. Lagändringen ska ge barn och ungdomar som anlänt före 24 november 2015 möjligheten att få längre tillfälliga uppehållstillstånd som sträcker sig över studietiden. Syftet är att förändra den praxis som innebär att barn får besked att de kommer utvisas så snart de fyllt 18.
Rädda Barnen delar promemorians utgångspunkt i allmänhet. Däremot vill Rädda Barnen framhålla att inget av utredningens förslag får ske på bekostnad av barnets bästa eller på något sätt inskränka barnets rätt till delaktighet, trygghet och integritet. Ds 2016:37
Trots att det bara är ett år kvar till dess att barnkonventionen ska bli lag i Sverige, saknar varannan kommun en plan för hur barnkonventionen ska implementeras. Det visar en kommunenkät som Nätverket för barnkonvention,där Rädda Barnen ingår, har genomfört.
Rädda Barnen anser att alla barns egna asylskäl och barnets rättigheter måste beaktas vid asylutredningar. Rädda barnen strävar mot att Sverige i fortsättningen ska avstå från att skicka tillbaka ensamkommande barn om det inte finns ett ordnat mottagande.